Το 63,7% συγκέντρωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 18% των εκλογικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει τρίτη θητεία.

Ο αντίπαλός του, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Φάμπιο Γκαδέα, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του Ορτέγκα, ήρθε δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία με 25,55%.

Κατά την πενταετή θητεία του Ορτέγκα σημειώθηκε οικονομική πρόοδος, οφειλόμενη εν μέρει και στην βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Πρώην διοικητής των Σαντινίστας που ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα το 1979 και πολέμιος των ΗΠΑ την ψυχροπολεμική περίοδο, ο Ορτέγκα κατάφερε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα χάρη σε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009, το οποίο ελέγχουν οι Σαντινίστας, που καταργούσε την απαγόρευση που ίσχυε για τις συναπτές θητείες.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας με εκλογικά τμήματα να πυρπολούνται, τέσσερα άτομα να τραυματίζονται και περισσότερα από 20 να συλλαμβάνονται.