Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά, σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία στη Νικαράγουα ενώ έγιναν περισσότερες από είκοσι συλλήψεις που σημάδεψαν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Εκλογικά τμήματα πυρπολήθηκαν ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Ντανιελ Ορτέγκα προηγείται. 

Παρατηρητές κατήγγειλαν ότι οι αρχές παρακώλυσαν το έργο τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Ντάντε Καπούτο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, δήλωσε ότι η ομάδα του εμποδίστηκε να μπει σε 10 από τα 52 εκλογικά τμήματα όπου πήγε.

Ο Λουίς Γάνιεθ, επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τους πολίτες και εξέφρασε απογοήτευση για τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι εκλογές.

Ο επικεφαλής του στρατού Χούλιο Σέζαρ Άβιλας χαρακτήρισε τα επεισόδια στο βορά «μεμονωμένα περιστατικά» και πρόσθεσε ότι χθες διεξήχθησαν οι «πιο ομαλές εκλογές» στην πρόσφατη ιστορία της Νικαράγουας.

Ο Ορτέγα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είχε 48% στην πρόθεση ψήφου και προβάδισμα 18 μονάδων έναντι του αντιπάλου του, του Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού, που ηγείται μιας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του προέδρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cid Gallup.

Ο πρώην πρόεδρος Αρνόλδο Αλεμάν ερχόταν τρίτος με 7% της πρόθεσης ψήφου.

Για τη νίκη από τον πρώτο γύρο απαιτείται το 40% ή το 35% των ψήφων και προβάδισμα 5 μονάδων.

Περίπου 3,4 εκατ. πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου, των 90 μελών του Κογκρέσου και των 20 του Κεντροαμερικάνικου κοινοβουλίου.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Η Νικαράγουα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά την Αϊτή.