Το 47% των Κυπρίων θεωρεί το μεταναστευτικό ως το σοβαρότερο ζήτημα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του τακτικού ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κύπρο. Άλλα σοβαρά προβλήματα θεωρούνται η τρομοκρατία (35%), η ανεργία (29%), η οικονομική κατάσταση (28%), το έγκλημα (14%), τα δημόσια οικονομικά (8%), η φορολογία (4%) ενώ περιβάλλον και στεγαστικό συγκεντρώνουν ποσοστό 1%.

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 62% ότι το σοβαρότερο είναι η ανεργία, 54% το σύστημα υγείας, 12% ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, 9% το δημόσιο χρέος, 6% το εκπαιδευτικό σύστημα, 6% η εγκληματικότητα, 5% το συνταξιοδοτικό, 4% η φορολογία, 1% το περιβάλλον και 1% το στεγαστικό ζήτημα.

Για τα προσωπικά τους προβλήματα το 37% πρόταξε την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, το 26% την ανεργία, το 21% την άνοδο των τιμών, το 19% την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 15% το σύστημα υγείας και πρόνοιας, το 10% το εκπαιδευτικό σύστημα, το 9% τις συνθήκες διαβίωσης, το 7% τις εργασιακές συνθήκες, το 6% τις συντάξεις, το 4% το πρόβλημα στέγης, το 3% την φορολογία, από 2% την μετανάστευση και την εγκληματικότητα και τέλος από 1% την τρομοκρατία και το περιβάλλον.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Κύπριοι απάντησαν σε ποσοστό 26% πως έχουν θετική γνώμη ενώ αρνητική έχει το 35%. Ουδέτερο δηλώνει το 38%.  Ωστόσο το 77% θεωρεί ότι «η φωνή του δεν ακούγεται στην ΕΕ»- κι αυτό ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην έρευνα, πίσω μόνο από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα το 56% είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ (αύξηση 2 μονάδων) και το 39% αισιόδοξο (μείωση 1 μονάδα). Το 53% πάντως δηλώνει πως αισθάνεται πολίτης της ΕΕ έναντι του 47% που δηλώνει το αντίθετο.

Σε σχέση με το μέλλον της εθνικής οικονομίας το 30% είναι αισιόδοξο (αύξηση 6 μονάδων) και το 70% απαισιόδοξο (μείωση 4 μονάδων). Το 85% είναι υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ΕΕ, έναντι μόλις 11% κατά και το 52% υπέρ του κοινού νομίσματος, έναντι 43% κατά. Επιπλέον το 43% είναι υπέρ της μετανάστευσης πολιτών από άλλα κράτη εντός της ΕΕ (54% κατά) αλλά μόλις το 22% συμφωνεί με τη μετανάστευση πολιτών τρίτων χωρών προς την ΕΕ (75% κατά).