Οι νέες λιβυκές αρχές επιθυμούν την παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Λιβύη για «τουλάχιστον ένα μήνα», δήλωσε σήμερα ο «υπουργός» Πετρελαίου και Οικονομικών Άλι Ταρχούνι.

«Ζητώ από το ΝΑΤΟ την παραμονή του για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα», σημείωσε ο Ταρχούνι, ο οποίος προεδρεύει του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας των νέων λιβυκών αρχών που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο ξεκίνησε επιχειρήσεις στη Λιβύη στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αποστολή του θα τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς έπειτα από διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ και τις μεταβατικές αρχές της Λιβύης.

Σήμερα το ΝΑΤΟ περιορίστηκε να απαντήσει στο αίτημα αυτό του Ταρχούνι για παράταση της αποστολής του για τουλάχιστον ένα μήνα ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τις νέες αρχές της Λιβύης για τις λεπτομέρειες του τερματισμού της αποστολής του στη χώρα.

Αξιωματούχος στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν το αίτημα του Άλι Ταρχούνι αποτελεί επίσημο αίτημα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Την ίδια ώρα 5 σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen επέστρεψαν σήμερα στη βάση τους στη νότια Σουηδία μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνέβαλε από τον Απρίλιο με μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις περιπολίας για την τήρηση της ζώνης μη απαγόρευσης των πτήσεων που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχικά είχαν σταλεί 8 σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία τον Ιούνιο μειώθηκαν σε 5.

Παράλληλα ένας Τουαρέγκ, τοπικός αξιωματούχος στο βόρειο Νίγηρα, δήλωσε σήμερα ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πλησιάζει στα σύνορα με το Νίγηρα.

Ο 39χρονος Σάιφ αλ Ισλάμ «βρίσκεται στα περίχωρα της μεθορίου με το Νίγηρα, δεν έχει εισέλθει ακόμη στο Νίγηρα, αλλά δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Φαίνεται ότι συνοδεύεται από πρώην μαχητές Τουαρέγκ, αλλά δεν μπορώ ακόμη να επιβεβαιώσω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε ο Τουαρέγκ, ο οποίος έχει εκλεγεί στην περιοχή του Αγκαντέζ.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι, πρώην δεξί χέρι του Καντάφι, «βρίσκονται και οι δύο στα σύνορα με το Νίγηρα, δεν πρέπει να βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον», προσέθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.