Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρότεινε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε μια 43χρονη Ιρανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Θα ήθελα να ζητήσω από το φίλο μου (τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ), τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν (Αλί Χαμενεΐ) και την κυβέρνηση του Ιράν να επιτρέψουν στη Βραζιλία να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε αυτήν τη γυναίκα».

Ο Πρόεδρος Λούλα υπογράμμισε ότι «σέβεται τους νόμους» των άλλων χωρών και πρόσθεσε ότι: «Όμως εάν η φιλία μου και η εκτίμησή μου για τον πρόεδρο και τον ιρανικό λαό μετρούν λιγάκι και εάν η γυναίκα αυτή προκαλεί προβλήματα, μπορούμε να την υποδεχτούμε στη Βραζιλία».

Θυμίζουμε ότι η Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, 43 ετών, μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε το 2006 σε θάνατο επειδή είχε «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της αλλά επίσης και για «φόνο και άλλα εγκλήματα». Μετά από μεγάλη, διεθνή εκστρατεία για να σωθεί η γυναίκα η Τεχεράνη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της ποινής.