«Τους χαλά το πάρτι η Ελλάδα», τιτλοφορεί το σημερινό άρθρο του ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία κυπριακής εφημερίδας, «Ο Φιλελεύθερος».

Για πρώτη φορά, επισημαίνει, η Ελλάδα έχει μια συνολική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θέση στα θέματα της Ασφάλειας που αφορούν στο Κυπριακό. «Για πρώτη φορά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει δράσεις με βασικό άξονα την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που με τη βοήθεια των συνεργατών του και ειδικών διαμόρφωσε την επίσημη πολιτική της Ελλάδος», αναφέρει και προσθέτει ότι αυτή τη θέση εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει σε αυτούς που, όπως αναφέρει, «αμφισβητούν το περιεχόμενο της δουλειάς που έγινε στο ελληνικό ΥΠΕΞ», ότι στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Οξφόρδη για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή συμμετείχαν τεχνοκράτες από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες (με την επιστημονική τους ιδιότητα). «Στόχος, η τεκμηρίωση της θέσης για κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτή η τεκμηρίωση παρουσιάζεται στο έγγραφο Κοτζιά», σημειώνεται. Δεν είμαστε, συνεχίζει, σε θέση να γνωρίζουμε, εάν τόσα χρόνια έγινε κάτι ανάλογο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στη Λευκωσία, πλην κάποιων γνωματεύσεων επί ειδικών ζητημάτων.

Από την αρχή που διατυπώθηκε η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος, από τότε που άρχισαν οι διάφορες πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, αλλά κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου Κοτζιά, άρχισαν μουρμουρητά ακόμη και στην Λευκωσία, γράφει ο Κώστας Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς οι λάτρεις της όποιας λύσης από νωρίς διαπίστωσαν πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνει «υπερβολές» και πως «χαλά το κλίμα» (είναι «άτεγκτος», είναι «ακαδημαϊκές» οι αναλύσεις στο έγγραφο κ.λπ.). Είναι προφανές, εκτιμά ο Κ. Βενιζέλος, πως για να ενοχλεί η θέση της Ελλάδος, κάποιοι θεωρούν πως δεν θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και δεν θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως ο στρατός κατοχής.

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει με τη θέση της στο θέμα της Ασφάλειας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη Λευκωσία. Ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί και όχι έναν… πονοκέφαλο. Δεν χαλά καμία διαδικασία και καμία συμφωνία με τη στάση της, τη διευκολύνει και φροντίζει να διασφαλιστούν όσα ισχύουν σε κανονικά κράτη», καταλήγει στο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.