Σημαντική νίκη πέτυχε, στις προκριματικές εκλογές για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της γαλλικής Κεντροδεξιάς στη μάχη απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2017, ο Φρανσουά Φιγιόν.

Τα αποτελέσματα έδωσαν στον Φιγιόν ποσοστό άνω του 40%, με τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολά Σαρκοζί να κονταροχτυπιούνται για τη 2η θέση, που θα τους οδηγούσε στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν διετέλεσε Πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, την περίοδο 2007-2012.

Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της δεξιάς και του κέντρου στις οποίες υπερίσχυσε ο Φρανσουά Φιγιόν με δεύτερο τον Αλέν Ζιπέ.

Δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φρανσουά Φιγιόν του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς. Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί, που ήρθε τρίτος, ποσοστό 21%.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου.