Μια παλιά διαμάχη άρχισε εκ νέου μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του βρετανικού θρόνου και του δούκα του Γιορκ και αφορά το καθεστώς στο οποίο θα υπάγονται οι κόρες του πρίγκιπα ‘Αντριου, τη Βεατρίκη και την Ευγενία. Εδώ και χρόνια, ο ‘Αντριου προσπαθεί να εξασφαλίσει τη θέση που θα έχουν οι δύο κόρες του ως επίσημοι εκπρόσωποι του Στέμματος και με την ιδιότητα αυτή να τους εξασφαλίσει δημόσια επιχορήγηση. Ο πρίγκιπας Κάρολος αντιτίθεται σε αυτό. Έχοντας την άρνησή του αδελφού του, ο ‘Αντριου έστειλε εμπρηστική επιστολή στη μητέρα τους, βασίλισσα Ελισάβετ, ζητώντας τη μεσολάβησή της.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sunday Express, ο 56χρονος πρίγκιπας ‘Αντριου στην επιστολή του ζητεί επιμόνως οι δύο κόρες του να ασκούν πλήρως τα βασιλικά καθήκοντα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Sovereign Grant, την πληρωμή που καταβάλλεται ετησίως στη μοναρχία από την κυβέρνηση, δηλαδή από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο δούκας του Γιορκ ζητεί επίσης οι κόρες του να αποκτήσουν μια καλύτερη κατοικία στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, καθώς δεν τους διατίθενται «παρά μόνο» μικρά διαμερίσματα. «Υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η 28χρονη Βεατρίκη και η 26χρονη Ευγενία είναι οι μόνες «εξ αίματος πριγκίπισσες» της οικογένειας και πρέπει να έχουν πλήρη βασιλικά καθήκοντα όπως οι εξάδελφοι τους (ο Ουίλιαμ και ο Χάρι), συνεπώς να διαθέτουν κατοικία ανάλογη με των εξαδέλφων τους στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, υπενθύμισε η πηγή στη Sunday Express.

Για τον ‘Αντριου, η υπόθεση επείγει. Ήδη η Κέιτ, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έχουν επισκιάσει την Βεατρίκη και την Ευγενία, οι οποίες είναι στην έβδομη και την όγδοη θέση στη σειρά διαδοχής. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σαρλότ μεγαλώνουν. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όταν η Ελισάβετ αποβιώσει. Η ιδέα του θανάτου της μητέρας του τρομοκρατεί τον ‘Αντριου, με τον Κάρολο να στέφεται βασιλιάς και οι ανιψιές «να μπαίνουν τελείως στο περιθώριο». Και ο δούκας του Γιορκ δεν έχει άδικο, σχολιάζει το Paris Match.

Ο 67χρονος Κάρολος, του οποίου η επιρροή στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν σταματά να αυξάνεται καθώς η βασίλισσα γηράσκει, υποστηρίζει μια «ολιγομελή» εκπροσώπηση της μοναρχίας. Για τον πρίγκιπα διάδοχο, «τα μέλη της βασιλικής οικογένειας» αρμόδια να εκπροσωπούν πλήρως το Στέμμα, πρέπει να περιορίζονται σε αυτά που ανήκουν στην άμεση σειρά διαδοχής- στη συγκεκριμένη περίπτωση στους γιούς του και τα παιδιά τους. Για τον Κάρολο, αυτό είναι θέμα επιβίωσης. Όπως το ερμηνεύει πηγή στη Sunday Express, «ο πρίγκιπας της Ουαλίας γνωρίζει ότι διχάζει την κοινή γνώμη. Όμως, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να προκαλέσει πρόσθετες επικρίσεις διατηρώντας περιφερειακά μέλη της οικογένειας στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου». Το 2010 απέσυρε από τα δύο κορίτσια την προστασία τους από άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ εξοικονομώντας 500.000 ευρώ.

Στη μάχη του αυτή, ο ‘Αντριου δεν έχει τη βοήθεια των κοριτσιών του. Η Βεατρίκη αφού «εξερεύνησε τις επιλογές της» (τέσσερις διαφορετικές δουλειές μέσα σε πέντε χρόνια) και κυρίως αφού πήγε διακοπές (18 διαμονές στο εξωτερικό μέσα σε ένα χρόνο!), ανακοίνωσε ότι τερματίζει την καριέρα της ως υπαλλήλου για να ακολουθήσει τις «επιχειρηματικές της φιλοδοξίες».

Η νεότερη αδελφή της, η Ευγενία, σκοπεύει να παντρευτεί του χρόνου και να κάνει οικογένεια. Οι δύο πριγκίπισσες προσπάθησαν αρκετά να προβάλουν τους καλούς σκοπούς στους οποίους έχουν δεσμευτεί -απαραίτητα αξεσουάρ στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας-υποστηρίζοντας κυρίως την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας. Οι δύο τους συνάντησαν ακόμη και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τους σκοπούς που υποστηρίζουν. Η Βεατρίκη είναι ανάδοχος δέκα φιλανθρωπικών οργανώσεων και στηρίζει μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της δυσλεξίας, από την οποία υποφέρει από παιδί. Ωστόσο όλα αυτά δεν αρκούν για να γεμίσει μια βασιλική ατζέντα…

Όπως και να ‘χει, δεν είναι βέβαιο ότι οι διεκδικήσεις του πατέρα τους θα εισακουστούν. Ο πρίγκιπας ‘Αντριου που όπως φαίνεται δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιστολή που συνέταξε η ιδιαιτέρα γραμματέας του, αποφάσισε να γράψει ο ίδιος στη βασίλισσα.

Η Ελισάβετ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των δύο γιών της. Ωστόσο έμεινε άφωνη διαβάζοντας την επιστολή και καθώς αισθάνθηκε ότι αδυνατεί να απαντήσει, την έδωσε στον ιδιαίτερο γραμματέα της για να ασχοληθεί με το θέμα. Ο ίδιος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ολιγομελούς εκπροσώπησης της μοναρχίας και είναι συνεργάτης του πρίγκιπα Κάρολου ενημέρωσε τον προσωπάρχη των Ανακτόρων και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Κάρολο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κάρολος είπε ότι ένα μέλος της κυβέρνησης πρέπει να καταστήσει σαφές στον ‘Αντριου ότι οι κόρες του δεν θα επιδοτούνται για να παίζουν τις πριγκίπισσες και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αντιμέτωπη με το Brexit και την οικονομική κρίση, αναμένεται να συνηγορήσει υπέρ αυτού, εκτιμά το Paris Match.