Συγκεκριμένες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα μεταφέρει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει μεθαύριο στην Άγκυρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η πρόσφατη, μακρά, τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επικεντρώθηκε στα μηνύματα που θα μεταφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην Άγκυρα. Ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν, είπε ο εκπρόσωπος, ανέφερε ότι θα θέσει το Κυπριακό στις επαφές του στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι κύριος στόχος της επίσκεψης του είναι η συζήτηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Εϊμος Χόκσταϊν ο οποίος συνέδεσε την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Είπε ότι οι θέσεις του κ. Χόκσταϊν ταυτίζονται με τις θέσεις της κυβέρνησης, η οποία αναμένει να δει αν η Τουρκία θα αντιληφθεί τα κίνητρα που υπάρχουν και αν εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Χόκσταϊν είχε αναφέρει -σε συνέντευξή του στο Bloomberg- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την προώθηση λύσης του Κυπριακού στηριζόμενες στην πεποίθηση ότι η ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθιστά δυνατή την επίτευξη ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, η οποία θα διευκολυνθεί από μια λύση του Κυπριακού.