Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανέρχεται η Αργεντινή, μετά τους παραλληλισμούς που έγιναν προσφάτως με την περίπτωση της Ελλάδας. Η λατινοαμερικανική χώρα βίωσε μια από τις χειρότερες χρεοκοπίες της σύγχρονης Ιστορίας, που τη βύθισε στην κοινωνική εξαθλίωση, ο απόηχος της οποίας είναι ορατός ακόμα και σήμερα, που η χώρα έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μπορεί η χώρα να κήρυξε πτώχευση το 2001, ωστόσο η αλλαγή σελίδας έγινε το 2003 όταν την προεδρία ανέλαβε ο Νέστορ Κίρχνερ. Ο περονιστής Κίρχνερ έθεσε ως στόχο του την αποδέσμευση από το ΔΝΤ και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Η εκμετάλλευση των πρώτων υλών τόνωσε την εγχώρια βιομηχανία, ενώ τα κίνητρα που δόθηκαν δημιούργησαν θέσεις εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο 8,5% . Το υποτιμημένο πέσο τόνωσε τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να εισρεύσει χρήμα στη χώρας.

Έτσι, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Real News», το 2005 η κυβέρνηση συμφώνησε να αποπληρώσει το 75% των πιστωτών της (προνομιακό σε σύγκριση με τα ονομαστικά) επιτόκιο 30%. Την πολιτική του Κίρχνερ, ο οποίος απεβίωσε, ακολουθεί και η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες, η οποία πλέον καυχιέται που έχει το προνόμιο να ανακοινώσει αυξήσεις.

Τον τελευταίο μήνα και εν όψει των προεδρικών εκλογών της 23ης Οκτωβρίου , η Φερνάντεζ ανακοίνωσε νέα αύξηση στους μισθούς κατά 25% και στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας κατά 23% . Η πρόεδρος υπογράμμισε: «Είμαστε μια από τις χώρες με το καλύτερο σύστημα πρόνοιας για τα παιδιά μας και το σύνολο των κατοίκων κι αυτό με κάνει να νιώθω πολύ υπερήφανη».