Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανέρχεται η Αργεντινή, μετά τους παραλληλισμούς που έγιναν προσφάτως με την περίπτωση της Ελλάδας. Η λατινοαμερικανική χώρα βίωσε μια από τις χειρότερες χρεοκοπίες της σύγχρονης Ιστορίας, που τη βύθισε στην κοινωνική εξαθλίωση, ο απόηχος της οποίας είναι ορατός ακόμα και σήμερα, που η χώρα έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μπορεί η χώρα να κήρυξε πτώχευση το 2001, ωστόσο η αλλαγή σελίδας έγινε το 2003 όταν την προεδρία ανέλαβε ο Νέστορ Κίρχνερ. Ο περονιστής Κίρχνερ έθεσε ως στόχο του την αποδέσμευση από το ΔΝΤ και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Η εκμετάλλευση των πρώτων υλών τόνωσε την εγχώρια βιομηχανία, ενώ τα κίνητρα που δόθηκαν δημιούργησαν θέσεις εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο 8,5% . Το υποτιμημένο πέσο τόνωσε τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να εισρεύσει χρήμα στη χώρας.

Έτσι, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Real News», το 2005 η κυβέρνηση συμφώνησε να αποπληρώσει το 75% των πιστωτών της (προνομιακό σε σύγκριση με τα ονομαστικά) επιτόκιο 30%. Την πολιτική του Κίρχνερ, ο οποίος απεβίωσε, ακολουθεί και η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες, η οποία πλέον καυχιέται που έχει το προνόμιο να ανακοινώσει αυξήσεις.

Τον τελευταίο μήνα και εν όψει των προεδρικών εκλογών της 23ης Οκτωβρίου , η Φερνάντεζ ανακοίνωσε νέα αύξηση στους μισθούς κατά 25% και στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας κατά 23% . Η πρόεδρος υπογράμμισε: «Είμαστε μια από τις χώρες με το καλύτερο σύστημα πρόνοιας για τα παιδιά μας και το σύνολο των κατοίκων κι αυτό με κάνει να νιώθω πολύ υπερήφανη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.