Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ονομάσει τον Μάικλ Μακφόλ, κορυφαίο σύμβουλό του για την πολιτική έναντι της Ρωσίας, επόμενο πρεσβευτή της χώρας στην Μόσχα, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Μακφόλ ανήκε στην ομάδα των συμβούλων του Ομπάμα από την προεκλογική του εκστρατεία του 2008 και είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της «επανέναρξης» των σχέσεων με την Ρωσία. Ανήκε επίσης στην ομάδα που διαμόρφωσε την πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι των εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Ο 47χρονος Μακφόλ, ειδικός για την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, έκανε παραλληλισμούς ανάμεσα στην διάλυση της ΕΣΣΔ την δεκαετία του 1990 και στα κινήματα που ανέτρεψαν τους προέδρους της Τυνησίας και της Αιγύπτου, συντάραξαν τη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν και οδήγησαν στον εμφύλιο που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι εφέτος.

Ως σήμερα είναι διευθυντής για ρωσικά και Ευρασιατικά θέματα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ πρόκειται να αντικαταστήσει τον Τζον Μπέιρλ –που είχε διορίσει το 2008 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους–, εάν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο Μακφόλ είχε επικρίνει την πολιτική φίμωσης της αντιπολίτευσης του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν βρισκόταν στην προεδρία. Δεν έχει εμπειρία στο πεδίο της διπλωματίας, πάντως είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και πολλών μελετών για τη Ρωσία.

Η πρόθεση του Ομπάμα να τον διορίσει πρεσβευτή στην Μόσχα είχε ανακοινωθεί από στέλεχος της κυβέρνησής του τον Μάιο και επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες.