Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο, όταν ξέσπασε η διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, και συμφώνησαν να συναντηθούν αλλά και να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό (…) Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα» σε βάρος της Τουρκίας, είπε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε επίσης να ξεκινήσει η «διαδικασία εξομάλυνσης» των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Τόνισε δε ότι η επιστολή του προέδρου Ερντογάν, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέρσι τον Νοέμβριο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κλείσει «το κεφάλαιο της κρίσης» στις διμερείς σχέσεις.

Το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε αυτή την επικοινωνία των δύο ηγετών, διευκρινίζοντας ότι οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν «τη σημασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, συμφώνησαν επίσης «να παραμείνουν σε επαφή και να συναντηθούν» σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε πάντως ότι αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα φιλοξενηθεί στην Κίνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στο Σότσι την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Λίγη ώρα πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Πούτιν είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 239. «Λυπούμαστε και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τα θύματα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας» είπε ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς και Ρώσους μαθητές στη Μόσχα.

Την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, σε επιστολή του προς τον Πούτιν, είχε ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας πέρσι τον Νοέμβριο. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το μήνυμα αυτό του Ερντογάν ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων» των δύο χωρών, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να φαντάζεστε ότι θα τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε λίγες ημέρες».