Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε σήμερα στο δίκτυο CNBC ότι η αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit δεν μοιάζει με την απαρχή μιας ακόμα χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η πρόκληση για τους παγκόσμιους ηγέτες είναι να παράσχουν σταθερότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Λιου, αν και αναγνώρισε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει μια ακόμα οικονομική αντιξοότητα διεθνώς, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Δεδομένων όλων αυτών, ο Λιου δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει αρκετά καλές επιδόσεις. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις στη Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit.

Ενώ ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ψήφο υπέρ του Brexit ήταν έντονος, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, δήλωσε ο Λιου. Πρόσθεσε ότι μια ψήφος των Βρετανών υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ θα ήταν το καλύτερο για την παγκόσμιες οικονομίες και τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Οι αγορές συναλλάγματος βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «ιδιαιτέρως ευμετάβλητη στιγμή» λόγω της ανισορροπίας της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Λιου, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες πολύ στενά. «Η μονομερής δράση παρέμβασης θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πιστεύει πως ένα ισχυρότερο δολάριο αντανακλά μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία και ότι η ισχύς του είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Ο Λιου αναφέρθηκε και στην υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα Brexit τώρα απ’ ό,τι θα ήταν το 2008.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι προέτρεψε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να «μην τα χάσουν» και να υπερασπιστούν τις «αξίες και τα συμφέροντα που μας έφεραν κοντά» όταν θα διαπραγματεύονται την έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο, ώστε κανείς να μην τα χάσει, να μην δράσει απερίσκεπτα (…) αλλά να δούμε πώς μπορούν να διατηρηθούν τα συμφέροντα και οι αξίες που μας ένωσαν από την αρχή», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.