Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και ακόμη 15, στην πλειοψηφία τους πολίτες, τραυματίστηκαν από τις συντονισμένες επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν αργά το απόγευμα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των δραστών, που έχουν καταφύγει σε ένα κτίριο στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι σημερινές επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τη διαδικασία «μεταβίβασης» της ευθύνης για την ασφάλειας της χώρας από το ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, δήλωσε από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

«Ο εχθρός κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη διαδικασία μεταβίβασης», κατήγγειλε ο Καρζάι.

Ο αφγανός πρόεδρος «καταδίκασε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις» που εξαπολύθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Καμπούλ. «Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης και δεν μπορούν να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα του λαού να πάρει στα χέρια του την ευθύνη για τα ζητήματα της χώρας του, αντίθετα δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν αυτή την αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο Καρζάι.

Εξάλλου η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να «τρομοκρατηθούν» από τη «δειλή» επίθεση που σημειώθηκε με αυτοπροωθούμενες ρουκέτες και ελαφρά όπλα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

«Οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία (…) δεν θα τρομοκρατηθούν από αυτού του είδους τις δειλές επιθέσεις», δήλωσε η Κλίντον. «Θα είμαστε προσεκτικοί, όμως θα εξακολουθήσουμε» να εργαζόμαστε στη χώρα «με ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος της πρεσβείας δεν ήταν θύμα της επίθεσης.