Ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που διεξήγαγε έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ερυθραία δήλωσε σήμερα πως 300.000-400.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν περιέλθει σε κατάσταση δουλείας τα 25 τελευταία χρόνια στο σύστημα της επ’ αόριστον «εθνικής θητείας» που εφαρμόζει η Ερυθραία.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν 300.000 έως 400.000 άνθρωποι που έχουν υποδουλωθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικ Σμιθ, ο επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι η Ερυθραία εξακολουθεί να εφαρμόζει μια πολιτική πυρών στο ψαχνό στα σύνορά της για να σταματάει ανθρώπους που διαφεύγουν από τη χώρα, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται ως πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Πάντως η κυβέρνηση της Ερυθραίας ανακοίνωσε πως απορρίπτει τις αβάσιμες, όπως τις αποκάλεσε, κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διατυπώνονται στην έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και υποστήριξε πως οι ερευνητές είχαν πολιτικά κίνητρα.

«Η Ερυθραία απορρίπτει τις πολιτικά υποκινούμενες και αβάσιμες κατηγορίες και τις καταστροφικές συστάσεις της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ», αναφέρει ο προεδρικός σύμβουλος Γεμάνι Γεμπρέαμπ στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Πιστεύει ότι αποτελούν μια απρόκλητη επίθεση όχι μόνο εναντίον της Ερυθραίας, αλλά επίσης εναντίον της Αφρικής και των αναπτυσσόμενων χωρών».