Η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Παρίσι από τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη δημοκρατική μετάβαση και την ανασυγκρότηση στη Λιβύη, άρχισε σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία εξήντα αντιπροσωπειών.

Δώδεκα αρχηγοί κρατών, 17 πρωθυπουργοί, περίπου είκοσι υπουργοί καθώς και αξιωματούχοι από οκτώ διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχουν στη διάσκεψη αυτή, γύρω από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και δύο βασικούς ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), το πολιτικό όργανο της λιβυκής εξέγερσης.

Εκτός από τις χώρες της Ομάδας Επαφής που υποστήριξαν τη στρατιωτική δράση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλές χώρες που αντιτάχθηκαν σε αυτή ήταν παρούσες μετά από την γαλλοβρετανική πρόσκληση, ανάμεσα τους η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Γερμανία, εκπροσωπούμενη από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μόνο τρεις χώρες, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία, απέρριψαν την πρόσκληση και δεν εκπροσωπούνται.

Πριν από τη διάσκεψη, ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαδοχικά συνομιλίες με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον κ. Κάμερον και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Στις ώρες που προηγήθηκαν μετά τη Ρωσία και η Ουκρανία αναγνώρισε το Εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), ως «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού», σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.