Σε Ισλαμιστές μαχητές στρέφονται οι υποψίες για τη βάρβαρη επίθεση κατά ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Μπαγκλαντές και του φίλου του, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν οι δύο άνδρες τη ζωή τους.

Ο ακτιβιστής Xulhaz Mannan εργαζόταν και για την αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (United States Agency for International Development- USAID) και συνεργαζόταν με την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Δεν ξέρουμε το κίνητρο στην υπόθεση αυτή…Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ήταν ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των LGBT», τόνισε, χωρίς να αναφέρει το όνομα του ανθρώπου που πέθανε μαζί με τον Mannan στη «βάρβαρη», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση.

«Ο Xulhaz ήταν περισσότερο από απλός συνάδελφος για τους τυχερούς που δουλεύαμε μαζί του στην πρεσβεία», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στο Μπαγκλαντές Marcia Bernicat. «Ήταν αγαπημένος φίλος, προσευχόμαστε για τον Xulhaz, το άλλο θύμα και εκείνους που τραυματίστηκαν στην επίθεση».

Το φόνο καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζοντας τον άτυχο άνδρα «μια φωνή για δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Ο Mannan συνεργαζόταν για οκτώ χρόνια με την αμερικανική πρεσβεία σε θέματα πρωτοκόλλου πριν ασχοληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με την USAID, όπου εργαζόταν «άοκνα για να υποστηρίξει οργανώσεις που ασχολούνταν με τη διεύρυνση και εμβάθυνση της πολιτικής κατανόησης στο Μπαγκλαντές».

«Ήταν ένας άνθρωπος πρόθυμος να παλέψει για όσα πίστευε, έτοιμος να υψώσει το ανάστημά του για τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα των άλλων», τόνισε η USAID  σε ανακοίνωσή της.

Ο 35χρονος ήταν επίσης συντάκτης του Roopbaan, του μοναδικού περιοδικού φιλικά προσκείμενου στην LGBT κοινότητα στη μουσουλμανική χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ξεγέλασε τον Mannan εμφανιζόμενος σαν διανομέας και τον περίμενε στην είσοδο του σπιτιού του στη Ντάκα. Μόλις έφτασε εκεί ο 35χρονος και ο φίλος του εμφανίστηκαν ακόμα πέντε άνδρες και τους επιτέθηκαν. Τουλάχιστον ένας από τους φύλακες του κτηρίου τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να παρέμβει.

Ο Mannan και ο φίλος του μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου.