Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου, καθώς εκτιμά ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει, ούτε θα επιτρέψει να διεξαχθούν εκλογές στις 5 Ιουνίου, διότι αυτές είναι παράνομες».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ διαλύθηκε στις 7 Απριλίου ώστε να τηρηθεί ο σχετικός κανονισμός που ορίζει ότι το νομοθετικό σώμα πρέπει να διαλύεται 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η αντιπολίτευση είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τη διάλυση της Βουλής και τη δρομολόγηση πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει σκηνικό χάους στη χώρα και σημειώνει ότι ο Ζόραν Ζάεβ δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.