Στην «καρδιά» του Αρκτικού Κύκλου στη Γροιλανδία, βρίσκεται μια από τις πιο απομονωμένες, και ενδεχομένως κρίσιμες, αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ. Περίπου 700 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, συναντά κανείς τη βάση Thule, σε ένα στρατηγικό σημείο μεταξύ Μόσχας και Νέας Υόρκης που προοριζόταν ως μια πιθανή βάση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, η βάση χρησιμοποιείται από συμμαχικές δυνάμεις για την επιτήρηση της βόρειας περιοχής, με παρουσία περίπου 400 Δανών, 50 Γροιλανδών, τριών Καναδών και 140 Αμερικανών – στρατιωτικό και προσωπικό υποστήριξης.

Η απομονωμένη τοποθεσία της Thule, δημιουργεί σε όσους υπηρετούν σε αυτήν, μια εμπειρία διαφορετική από ό,τι προσφέρει  οτιδήποτε άλλη τοποθεσία στον στρατό των ΗΠΑ. Αυτό ισχύει αν αναλογιστεί κανείς ότι έξω από τη βάση, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά απέραντες εκτάσεις από πάγο.

Δεν υπάρχει «κοντινή πόλη». Το πλησιέστερο χωριό, είναι το Qaanaaq, (Εσκιμώοι), 65 μίλια μακριά. Επιπλέον, τους χειμερινούς μήνες, η βάση «σφραγίζεται» από τον πάγο και το καλοκαίρι, ένα καναδικό παγοθραυστικό τροφοδοτεί με τρόφιμα, καύσιμα και προμήθειες όσους ζουν εκεί, στην πλήρη απομόνωση του βορρά. Το καλοκαίρι, οι υπηρετούντες εκεί, υποφέρουν από σμήνη κουνουπιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Πολεμική Αεροπορία Γροιλανδίας»… Σίγουρα το να υπηρετείς στο πιο απομονωμένο σημείο του κόσμου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση- ίσως το παρήγορο για όσους ζουν εκεί, είναι ότι κάθε δωμάτιο, έχει Wi-Fi…

Οι στρατιώτες και το λοιπό προσωπικό, εκτός από τον καιρό έχουν να καταπολεμήσουν και την ανία. Φανταστείτε την ψυχολογία τους, όταν βλέπουν τον ήλιο τόσο σπάνια, όσο στην Ελλάδα βλέπουμε πολικές αρκούδες! Κάποτε, ένας στρατιωτικός, είχε μοιραστεί στο διαδίκτυο μερικές λεπτομέρειες για το πώς είναι τα πράγματα εκεί: η μόνη τους «διασκέδαση» είναι, μεταξύ άλλων, και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια– η βάση έχει ένα game room με δεκάδες κονσόλες για ατελείωτο παιχνίδι, μαζί με τη συνοδεία πίτσας, μέχρι τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, στη βάση λειτουργεί μια αίθουσα μπόουλινγκ, γυμναστήριο, ένα κέντρο δραστηριοτήτων, και ένα κλαμπ για τα πάρτι του Halloween…

skejhea2 skejhea3 skejhea4 skejhea5 skejhea6 skejhea7 skejhea8

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.