Στις διαφορετικές προσδοκίες που έχουν οι ταξιδιώτες οφείλεται η ψευδαίσθηση ότι το ταξίδι της επιστροφής από τις διακοπές διαρκεί λιγότερο σε σχέση με την αναχώρηση.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την εντύπωση ότι, όταν γυρίζουν στο σπίτι τους από τις διακοπές, είτε με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το λεωφορείο ή το τρένο, το ταξίδι της επιστροφής είναι αρκετά πιο σύντομο, μέχρι και πάνω από 20%, σε σχέση με το αρχικό ταξίδι, παρόλο που η απόσταση του ταξιδιού είναι συνήθως η ίδια.

Με βάση τη νέα μελέτη οι άνθρωποι, όταν ξεκινούν από το σπίτι τους, πιθανώς από την ανυπομονησία τους να κάνουν διακοπές, συστηματικά υποεκτιμούν πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να φτάσουν στον προορισμό τους, με συνέπεια, όταν φτάνουν σε αυτόν, να έχουν το αίσθημα ότι το ταξίδι ήταν πολύ μακρύτερο από ό,τι περίμεναν.

Έχοντας ήδη αυτή την εμπειρία, όταν ξεκινούν για την επιστροφή τους, οι ταξιδιώτες συστηματικά κάνουν το αντίστροφο σφάλμα: υπερεκτιμούν πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να φτάσουν στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα η επιστροφή τελικά να τους φαίνεται πιο σύντομη από ό,τι περίμεναν. Έτσι, η αρχική υποτίμηση της διάρκειας του ταξιδιού δίνει τη θέση της στην υπερτίμηση του χρόνου και, στο τέλος, στην ψευδαίσθηση ότι η επιστροφή είναι πιο σύντομη.