Η Αυστρία σχεδιάζει να κατασχέσει υπέρ του κράτους την πατρική κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ, προκειμένου να θέσει τέλος σε μια διαιωνιζόμενη δικαστική διαμάχη και να εμποδίσει ώστε να μετατραπεί σε μνημείο προσκυνήματος Νεοναζιστών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Καταλήξαμε στην περίοδο των τελευταίων ετών πως η κατάσχεση αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αποφευχθεί ότι το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί από τους συμπαθούντες των Ναζί», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Το υπουργείο μελετά τα συνταγματικά και νομικά ερείσματα της υπόθεσης και «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Η κατοίκια στην οποία ήλθε στον κόσμο ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889 βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Μπράουναου αμ Ιν, στα βόρεια. Σε μια μαρμάρινη πλάκα που έχει αναρτηθεί υπάρχει η επιγραφή: «Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ πια φασισμός: τα εκατομμύρια νεκρών μας προειδοποιούν».

Η μεγάλη αυτή κατοικία, με την κίτρινη πρόσοψη, από το 2011 είναι κενή, αφότου ξεκίνησε η σχοινοτενής αντιδικία του κράτους με την ιδιοκτήτριά του Γκερλίντε Πόμερ.

Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά από την κατοικία της οδού Ζάλτσμπουργκερ Φόρσταντ 15.