Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ICM που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να προηγείται κατά μία μονάδα του ποσοστού εκείνων που επιθυμούν να την εγκαταλείψει.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως την 3η Απριλίου σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων, δείχνει πως η υποστήριξη στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει το 44% και η εκστρατεία για την έξοδό της το 43%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 13%.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδες στην υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ICM που είχε διενεργηθεί τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ παραμένει αμετάβλητο.

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ οι Σκοτσέζοι

Εξάλλου, δημοσκόπηση της TNS δείχνει πως οι ψηφοφόροι στη Σκοτία τάσσονται με μεγάλη διαφορά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν και πολλοί δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν ή όχι.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων έδειξε πως το 51% θέλει να παραμείνει στην Ένωση και το 19% τάσσεται υπέρ της εξόδου, με το 29% να δηλώνει «δεν ξέρω».

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) και άλλοι βρετανοί πολιτικοί έχουν πει πως αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι Σκοτσέζοι υποστηρίξουν με ισχυρό ποσοστό την παραμονή της, θα μπορούσε να διεξαχθεί άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Οι Σκοτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55% έναντι 45% κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, αλλά από τότε η υποστήριξη για το SNP, που τάσσεται υπέρ της ΕΕ, έχει αυξηθεί και το κόμμα κέρδισε όλες τις έδρες της Σκοτίας στο Κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Η TNS ανέφερε πως το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δείχνει πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκοτίας που θα διεξαχθούν το Μάιο και πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι πολύ υψηλή, με το 72% να δηλώνουν ότι είναι σίγουροι πως θα ψηφίσουν.