Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο στο Μέγαρο της Επανάστασης στην Αβάνα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής του επίσκεψης στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον εταίρο του ώστε να προχωρήσει σε οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα ακούσει τα παράπονα του συνομιλητή του σχετικά για τις αμερικανικές κυρώσεις που παραμένουν σε ισχύ.

Μια εικόνα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί για πολλές δεκαετίες: οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντώνται για τρίτη φορά μετά την ανακοίνωση της αναθέρμανσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας στα τέλη του 2014, αντήλλαξαν χαμόγελα και θερμές χειραψίες προτού συνεχίσουν τις συνομιλίες τους κεκλεισμένων των θυρών.

Ομπάμα και Κάστρο έκαναν σύντομα σχόλια ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Κάναμε μια όμορφη επίσκεψη χθες» στην παλιά πόλη, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και κατόπιν έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, πρώην εχθρών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, ενώ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την επίσκεψη ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο του 2017.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, που ακολουθεί τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Απριλίου του 2015 στη Σύνοδο των Χωρών της Αμερικής και του Καναδά και του περασμένου Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι εξάλλου ο πρώτος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959.

Παρά τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει αυτή η επίσκεψη –η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο καιρό– το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962 παραμένει σε ισχύ και η υλοποίηση των αλλαγών στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Κούβα χθες Κυριακή στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που πραγματοποιείται 15 μήνες αφού εκείνος και ο Κάστρο συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην εχθρότητα 50 και πλέον ετών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να εργαστούν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία της Επανάστασης στο μνημείο του ήρωα της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

Κατόπιν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Μέγαρο της Επανάστασης, όπου ο Κάστρο και ο προκάτοχός του, ο μεγαλύτερος αδελφός του Φιδέλ Κάστρο, ηγήθηκαν της αντίστασης της Κούβας έναντι των ΗΠΑ.