Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, διέψευσε σήμερα ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.

Και παρότι αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, καλωσόρισε τις επιθέσεις.

Καμία άλλη παλαιστινιακή οργάνωση έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την επίθεση.

Στο μεταξύ πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ισραήλ ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι νεκροί ένοπλοι είναι έως και επτά.

Ένας αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι ένοπλοι, οι οποίοι σκότωσαν επτά ανθρώπους, δύο γυναίκες και πέντε άνδρες, και τραυμάτισαν περίπου 25 στις επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα, μετέβησαν στην περιοχή του νότιου Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και μετακινήθηκαν διαμέσου της ερήμου στο Σινά για να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε νωρίτερα ότι επρόκειτο για μια «πολύ σοβαρή συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση, η οποία σηματοδοτεί την εξασθένιση του ελέγχου που έχει η Αίγυπτος στη χερσόνησο του Σινά και την επέκταση της τρομοκρατικής δραστηριότητας» και πρόσθεσε ότι συγκαλούνται έκτακτες διαβουλεύσεις για να «εξεταστεί η κατάσταση».

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε πως το Ισραήλ έχει «συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς ήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας».

Η Αίγυπτος, που είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979, πρόσφατα ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας στο Σινά. Την Τρίτη, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν τέσσερις ισλαμιστές οι οποίοι ετοιμάζονταν να ανατινάξουν έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι αρχές της Αιγύπτου διέψευσαν ότι οι δράστες της επίθεσης μετέβησαν στο νότιο Ισραήλ από την Αίγυπτο σημειώνοντας ότι δεν εντόπισαν «ύποπτες κινήσεις».