Έπειτα από μια μακρά προεκλογική εκστρατεία διάσπαρτη με επιθετικές και απαξιωτικές δηλώσεις, η μικρή αμερικανική Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ άρχισε σήμερα να ψηφίζει στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, με επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον δημοκρατικό Μπέρνι Σάντερς, ο τελευταίος με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον.

Μετά την Αϊόβα, το Νιού Χαμσάιρ είναι η δεύτερη Πολιτεία που ψηφίζει στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται σε κάθε Πολιτεία χωριστά και έχει στόχο να ξεχωρίσουν τελικά δύο υποψήφιοι, ένας ρεπουμπλικανός και ένας δημοκρατικός, για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Η μικρή αυτή βορειοανατολική Πολιτεία (1,3 εκατ. κάτοικοι) έχει ως εκ της θέσεώς της έναν ιδιαίτερο και δυσανάλογο ρόλο: είναι αυτή που δίνει την τάση, που δημιουργεί μια δυναμική, που υποχρεώνει τους ασθενέστερους υποψηφίους να απχωρήσουν, που σώζει μερικές φορές εκστρατείες που ξεκίνησαν άσχημα.

Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι: 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως δημοκρατικοί και θα ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς· 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως ρεπουμπλικανοί και θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για το χρίσμα, μεταξύ των οποίων οι Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Τζεμπ Μπους. Και 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44%, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα: αυτοί οι ανεξάρτητοι μπορούν να ψηφίσουν για τους ρεπουμπλικανούς ή τους δημοκρατικούς.

Οι πρώτες ψηφοφορίες άρχισαν ήδη από τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας) στα μικροσκοπικά χωριά Μίλσφιλντ, Χαρτ’ς Λοκέισον και Ντίξβιλ Νοτς.

Σ’ αυτή την τελευταία τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, ο Μπέρνι Σάντερς έλαβε τέσσερις ψήφους και η Χίλαρι Κλίντον καμιά. Από τους ρεπουμπλικανούς, ο Τζον Κέισιτς κέρδισε τρεις ψήφους, έναντι δύο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κύρια εκλογικά τμήματα του Νιου Χαμσάιρ άνοιξαν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) και τα περισσότερα θα κλείσουν στις 19:00 (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι της Πολιτείας του γρανίτη, το μότο της οποίας είναι «Ελεύθερη ζωή ή θάνατος», συνηθίζουν να μην αποφασίζουν παρά την τελευταία στιγμή, διαψεύδοντας πολλές φορές τις δημοσκοπήσεις, και υποχρεώνουν τους υποψηφίους να συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την τελευταία στιγμή. Χθες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 35 προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις χιλιάδες των οπαδών του που τον επευφημούσαν σε μια συνάντηση, η έναρξη της οποίας καθυστέρησε λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων στο Μάντσεστερ. «Αύριο πρέπει να βγείτε από το σπίτι, πρέπει να ψηφίσετε, πρέπει να γιορτάσουμε αύριο το βράδυ», πρόσθεσε. «Ας πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη, μεγάλη νίκη».

Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή

Οι αρχές αναμένουν συμμετοχή ρεκόρ, παρά τις χιονοπτώσεις. Περισσότεροι από 9.000 νέοι ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί από το τέλος Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι.

Από τον Δεκέμβριο, ο 74χρονος Μπέρνι Σάντερς, ο γερουσιαστής της γειτονικής Πολιτείας του Βερμόντ που δηλώνει «δημοκρατικός σοσιαλιστής», έρχεται φαβορί σε όλες της δημοσκοπήσεις στην πλευρά των δημοκρατικών έναντι της αντιπάλου του, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Κλίντον, η οποία θεωρείται μακράν το φαβορί στο στρατόπεδο των δημοκρατικών, δεν είχε διακρίνει αρχικά τον κίνδυνο απ’ αυτόν τον απόστολο μιας πολιτικής επανάστασης και επίμονο κήνσορα της Ουόλ Στριτ που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους νέους, στους οποίους υπόσχεται το δωρεάν πανεπιστήμιο.

Οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Σάντερς να προηγείται με 12 έως 26 προσοστιαίες μονάδες.

Στην Αϊόβα, η Κλίντον κέρδισε με ελάχιστη διαφορά.

Στην πλευρά των ρεπουμπλικανών, ο δισεκατομμυριούχος των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ, με τις επιθετικές και απαξιωτικές δηλώσεις, βρίσκεται επικεφαλής και στις 75 δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάιο. Οι τέσσερις τελευταίες του δίνουν προβάδισμα από 11 έως 21 μονάδες. Έχοντας έρθει δεύτερος στην Αϊόβα, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν πρώτο, φρόντισε στο Νιού Χαμσάιρ να είναι λιγότερο υπερβολικός για να μην διακινδυνεύσει μια δεύτερη αποτυχία, τη στιγμή που εμφανίζεται ως ένα φαβορί που θα επιτρέψει στην Αμερική «να ανακτήσει το μεγαλείο της».

Ο Τραμπ προηγείται του φωτογενή γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, τον 44χρονο βενιαμίν της κούρσας, γιο κουβανών μεταναστών, του οποίου η τρίτη θέση στην Αίόβα τον κατέστησε τη νέα ελπίδα του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου· του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, γιου και αδελφού προέδρων, η εκστρατεία του οποίου δεν έχει καταφέρει να απογειωθεί· του υπερσυντηρητικού γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο οποίος κέρδισε στην Αϊόβα, και του μετριοπαθούς κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισιτς.

Και οι τέσσερις ονειρεύονται τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Οι τρεις άλλοι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι βρίσκονται μακράν πίσω.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, τα βλέμματα θα στραφούν στη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα, οι οποίες είναι οι επόμενες Πολιτείες που θα ψηφίσουν.