Σε εξέλιξη είναι η επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται να καταδικάσει ομοφώνως την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας που προεδρεύει του Συμβουλίου.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Φρανσουά Ντελάτρ, χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ «εξωφρενική πρόκληση». Για το λόγο αυτόν «η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, απάντησε «όσο πιο σύντομα, όσο πιο σκληρές, τόσο το καλύτερο».

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν τις διμερείς συνομιλίες επί σχεδίου νέας απόφασης που θα επεκτείνει τις ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική πλευρά προωθεί σειρά νέων σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα έχουν εφαρμογή πέραν των ατομικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η κινεζική πλευρά θέλει τα μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο θέμα της μη διάδοσης.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.