Ένας άνδρας με καφέ μπουφάν τρέχει στην περιοχή των ουγγρο-σερβικών συνόρων, έχοντας στο ένα του χέρι μία τσάντα και στο άλλο τον 7χρονο γιο του. Το όνομά του είναι Osama Abdul Mohsen, είναι 53 ετών, ήταν προπονητής ποδοσφαίρου στη χώρα του και πλέον… πρόσφυγας. Είναι 8 Σεπτεμβρίου του 2015, μια μέρα που θα αλλάξει τη ζωή του άνδρα από τη Συρία.

Ο ίδιος και ο γιος του είναι δύο από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 αναζητώντας μια πιο ασφαλή και πιο ανθρώπινη ζωή. Οι ιστορίες πολλών προσφύγων κατέληξαν σε τραγωδία. Χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου. Κάποιες άλλες ιστορίες όμως έχουν ένα καλύτερη εξέλιξη: Του Mohsen και του γιου του είναι μία από αυτές.

ref3

Η υπόθεσή του έκανε τον γύρο του κόσμου, όταν ο πρόσφυγας, έχοντας τον γιο του στην αγκαλιά του, βρέθηκε στον δρόμο μιας εικονολήπτριας από την Ουγγαρία, η οποία του έβαλε τρικλοποδιά ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα.

Η εικόνα προκάλεσε οργή. Ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που την είδε ήταν ο Ισπανός Miguel Angel Galan, πρόεδρος μιας ισπανικής ομοσπονδίας προπονητών ποδοσφαίρου, γνωστή ως «Cenafe Escuelas».

Μαθαίνοντας για την αγάπη του Mohsen για το ποδόσφαιρο, αντέδρασε άμεσα. «Ήταν αμέσως ξεκάθαρο σε εμένα ότι έπρεπε να βοηθήσουμε. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας από εμάς, οπότε τον καλέσαμε στην Ισπανία», δηλώνει ο ίδιος.

ref2

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Mohsen κάθεται στο σαλόνι ενός μικρού διαμερίσματος στα προάστια της Μαδρίτης. Η «Cenafe Escuelas» βρήκε το διαμέρισμα για εκείνον και τον γιο του, το επίπλωσε, ενώ του εξασφάλισε και άδεια εργασίας και μια δουλειά. Επισήμως, καλείται να αναλάβει τις επαφές της ομοσπονδίας με τον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, ο 53χρονος άνδρας θα πρέπει πρώτα να μάθει καλά τη γλώσσα για να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του. Ο μισθός του ανέρχεται στα 2.000 ευρώ τον μήνα και με τα έξοδα για ενοίκιο και τροφή του απομένουν περίπου 300 ευρώ, τα οποία στέλνει στη σύζυγό του.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Galan παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τον νέο του προστατευόμενο. Η ομοσπονδία έχει απευθύνει έκκληση στον Μαριάνο Ραχόι για να δοθεί άσυλο στην οικογένεια του Mohsen. Στις γιορτές, ο Galan έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου ο 53χρονος να περάσει μερικές ημέρες με την υπόλοιπη οικογένειά του, που βρίσκεται στην Τουρκία.

Αυτό που ελπίζει τώρα, είναι η οικογένεια να επανενωθεί σύντομα. Από την άλλη, όπως λέει ο ίδιος στο γερμανικό Spiegel, τουλάχιστον είναι όλοι ζωντανοί. Πολλοί Σύροι δεν είχαν την ίδια τύχη…