Η Σλοβακία θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επιταχύνουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία της Γερμανίας οι οποίες πυροδότησαν μια ευρεία συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ο Φίτσο είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα αυτό σε επιστολή που θα στείλει στον Τουσκ και τον Γιούνκερ. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την προστασία των συνόρων.

«Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι απαράδεκτο. Μέχρι να δημιουργηθούν -το νωρίτερο το φθινόπωρο- θα έχουν φτάσει στην Ευρώπη 2 εκατομμύρια μετανάστες», τόνισε ο Φίτσο.

«Θα πρέπει να τροποποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα που εγκρίναμε πρόσφατα γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν» στην Κολονία, πρόσθεσε.