Το κλείσιμο των συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι «δεν αποτελεί λύση» γιατί κάτι τέτοιο θα αύξαινε την ένταση στις γειτονικές χώρες της Συρίας, επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της Unicef, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

«Αυτό δεν είναι λύση», είπε ο Άντονι Λέικ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υυπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2 εκατομμύρια Σύρους, ο Λίβανος περισσότερους από 1 εκατομμύριο και η Ιορδανία τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους.

«Αν κλείσουμε τα σύνορα, θα εντείνουμε τις πιέσεις σε αυτές τις χώρες από οικονομική, πολιτική και στρατηγική άποψη και κανέναν δεν συμφέρει κάτι τέτοιο», εκτίμησε.

Για τον Λέικ, όχι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα η μεταναστευτική κρίση και τα προβλήματα σε θέματα ασφαλείας αλλά και «να διπλασιαστούν οι προσπάθειες» που καταβάλλονται για την επίλυση της συριακής κρίσης και να ελαττωθούν «οι τεράστιες πιέσεις» που υφίστανται οι γειτονικές χώρες της Συρίας, με τη μαζική αύξηση της βοήθειας προς αυτές.

Τα παιδιά των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο θα πρέπει επίσης να φοιτήσουν σε σχολεία ώστε στο μέλλον «να είναι σε θέση να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και να προωθήσουν τη συμφιλίωση». Ο Λέικ έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία όπου, από τα 600.000 παιδιά προσφύγων σχολικής ηλικίας μόνο τα 200.000 πηγαίνουν στο σχολείο.

Παράλληλα, η Unicef προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα παιδιά που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Το ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών μεταξύ των προσφύγων που καταγράφονται (σ.σ. στις ευρωπαϊκές χώρες) αυξάνεται τάχιστα», είπε, εξηγώντας ότι σήμερα το ένα τρίτο όσων προσφύγων περνούν από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι ασυνόδευτα παιδιά ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 10%.