Το φλέγον μεταναστευτικό-προσφυγικό δεσπόζει στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα από 26 ως 29 Οκτωβρίου.

Η ολομέλεια θα έχει επίσης «άρωμα» από τα καυσαέρια της Volkswagen και προβληματισμό για την επιλογή ή όχι γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Στα καλά νέα περιλαμβάνονται οι ψηφοφορίες για μεγαλύτερη διαφάνεια στα φορολογικά των πολυεθνικών και για την προώθηση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ.

Τέλος οι καιροί απαιτούν και οι ευρωβουλευτές συζητούν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου για την εκλογή υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν επιλεγεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ατζέντα στο σύνολό της έχει ως εξής:

Μεταναστευτικές ροές στα Βαλκάνια και συνεργασία με την Τουρκία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιούνκερ την Τρίτη στις 10πμ ώρα Γαλλίας, τις τρέχουσες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συνεργασία με την Τουρκία, τις συζητήσεις με τις χώρες της Αφρικής, και τα κονδύλια που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

Προστατεύονται εξ ίσου όσοι αγοράζουν ταξίδια μέσω διαδικτύου

Οι ταξιδιώτες που αγοράζουν το δικό τους πακέτο διακοπών μέσω διαδικτύου, θα έχουν την ίδια προστασία με εκείνους που το αγοράζουν από τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την αρχική πρόταση προκειμένου να επιτραπεί στους ταξιδιώτες να ακυρώνουν ένα πακέτο, όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% πριν την αναχώρησή τους.

Η αρχή του τέλους στις χρεώσεις περιαγωγής

Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017 και οι σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα εφαρμοστούν μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την Τρίτη το νέο νομοθετικό πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες.

Είναι εφικτή η εθνική επιλογή για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους. Η επιτροπή Περιβάλλοντος και η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων προτείνουν την καταψήφιση της πρότασης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί ανεφάρμοστη.

Καινοτομία και νέα τρόφιμα

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί του νέου κανονισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων μέσω μίας νέας, απλοποιημένης διαδικασίας έγκρισης για τα νέα τρόφιμα. Οι ευρωβουλευτές αυστηροποίησαν τον ορισμό του νέου τροφίμου και συμπεριέλαβαν, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα με τροποποιημένη μοριακή δομή, τους μικροοργανισμούς, τους μύκητες, τα τρόφιμα που παράγονται από κύτταρα ή καλλιέργειες ιστών, και τα έντομα.

Τα καυσαέρια της Volkswagen σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης

Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Τρίτη ψήφισμα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις χειραγώγησης των εκπομπών καυσαερίων από την Volkswagen. Πολύ πριν από την αποκάλυψη της εξαπάτησης με το λογισμικό των δοκιμών εκπομπών ρύπων, οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει επανειλημμένα οι δοκιμές εκπομπών των αυτοκινήτων να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι προφανείς διαφορές μεταξύ της επίσημης και της πραγματικής κατανάλωσης, και των εκπομπών ρύπων.

Καθαρότερη ατμόσφαιρα με νέα όρια σε 6 ρύπους

Η νέα οδηγία για τη θέσπιση εθνικών ανώτατων ορίων για έξι βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του θείου, των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τετάρτη. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό πρόβλημα της κακής ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, και να εξοικονομηθούν 40 δισ. ευρώ από το κόστος που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ως το 2030

Οι καιροί απαιτούν προσωπικότητες πανευρωπαϊκής εμβέλειας για την Προεδρία της Κομισιόν.

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη μία νομοθετική πρωτοβουλία ζητώντας να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μεγαλύτερη διαφάνεια για τα φορολογικά των πολυεθνικών, μετά το σκάνδαλο «Luxleaks».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις/συμφωνίες που συνάπτουν με πολυεθνικές εταιρείες βάσει της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη. Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων από δημοσιογράφους για το σκάνδαλο «Luxleaks».

«Σπάει» το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

Το ΕΚ θα συζητήσει τη Δευτέρα και θα θέσει σε ψηφοφορία την Τρίτη τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές. Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.