Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης για ένα άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργάνωσε το 2014, παρά την απαγόρευση που είχε επιβάλει το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Γύρω στις 11:30 (12:30 ώρα Ελλάδας), έπειτα από ακροαματική διαδικασία περίπου μιας ώρας, ο αυτονομιστής ηγέτης εγκατέλειψε με επισημότητα το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας (εφετείο) στη Βαρκελώνη, μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 3.000 υποστηρικτών του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σταμάτησε στα σκαλοπάτια και, πλαισιωμένος από μέλη της κυβέρνησής του αλλά και του περιφερειακού κοινοβουλίου και αυτονομιστές ηγέτες, τραγούδησε τον καταλανικό ύμνο, δείχνοντας έτσι πως αψηφά την ισπανική δικαστική εξουσία.

Η ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκε από τους υποστηρικτές του ως μία ακόμη προσπάθεια να κατασταλούν οι αποσχιστικές τάσεις, ακόμη κι αν το δικαστήριο περίμενε να περάσουν οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, τις οποίες κέρδισαν οι αυτονομιστές, προκειμένου να ξεκινήσει την κλήτευση για την απαγγελία κατηγοριών.

«Κάτω η ισπανική δικαιοσύνη», φώναξαν οι υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δικαστήριο.

Κατά σύμπτωση το δικαστικό ραντεβού ορίστηκε για σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία μιας σημαντικής επετείου για τους οπαδούς της απόσχισης από την Ισπανία: είναι η ημέρα του θανάτου του ήρωά τους Λουίς Κομπανίς, ο οποίος τουφεκίστηκε από στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο στο κάστρο του Μονζουίκ, πριν από 75 χρόνια.

Ο Λουίς Κομπανίς, πρόεδρος της Καταλονίας την εποχή εκείνη, είχε ανακηρύξει έξι χρόνια νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου 1934, ένα εφήμερο «Καταλανικό κράτος της ομοσπονδιακής ισπανικής Δημοκρατίας» που κράτησε περίπου δέκα ώρες.

Ο πρόεδρος της Χενεραλιτάτ Αρτούρ Μας μετέβη πεζή νωρίς το πρωί από τον τάφο του ένδοξου προκατόχου του, στο κάστρο του Μονζουίκ, που δεσπόζει της Βαρκελώνης, πλάι στη δήμαρχο της πόλης Άντα Κολάου.

Η επέτειος γιορτάστηκε από εκατοντάδες ακτιβιστές που παρέλασαν τη νύχτα γύρω από αυτό το παλιό στρατιωτικό οχυρό κρατώντας αναμμένους δαυλούς.

Ο Μας κλητεύθηκε στο δικαστήριο για τη διοργάνωση, στις 9 Νοεμβρίου 2014, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης», μιας «δημοκρατικής επανάστασης» υπό τη μορφή μιας διαβούλευσης χωρίς νομική αξία για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, καθώς η συντηρητική εθνική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είχε αρνηθεί από το 2012 τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αυτονομία.

Σχεδόν 2,3 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και το 1,9 εκατ. από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε ωστόσο προηγουμένως απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η κυβέρνηση.

Το Δικαστήριο, η πλειοψηφία των δικαστών του οποίου έχουν συντηρητικές τάσεις, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, την ενότητα της Ισπανίας, που δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Όμως ο πρόεδρος της Χενεραλιτάτ, αγνόησε την απαγόρευση. Σήμερα ο Μας κατηγορήθηκε επίσημα για «πολιτική ανυπακοή», «κατάχρηση δημοσίων πόρων» και «σφετερισμό εξουσιών». Θεωρητικά οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επιφέρουν την αποπομπή του, εμποδίζοντάς τον να διευθύνει την περιφέρεια.

Μιλώντας στο δικαστήριο ο Μας είπε πως το δημοψήφισμα ήταν ένα κεντρικό σημείο της διακυβέρνησής του και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί βρίσκομαι εδώ δίνοντας εξηγήσεις», δήλωσε στον δικαστή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μας δήλωσε ότι είναι ο «πρώτος υπεύθυνος αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας», η οποία διοργανώθηκε σε ένα πλαίσιο «κοινωνικής ειρήνης» στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης», του «δικαιώματος της συμμετοχής», που προστατεύονται από το Σύνταγμα.