Εκθέσεις παρενοχλήσεων, σεξουαλικών επιθέσεων μέχρι και περιστατικά βιασμών φέρεται να υποβαθμίζουν οι γερμανικές αρχές υπό τον φόβο αντιποίνων σε αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με κατηγορίες του συνδικάτου των Γερμανών αστυνομικών αλλά και οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφύγουν να ενδώσουν σε μια καχυποψία συλλήβδην εναντίων των χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν στην χώρα, τονίζοντας πως ένας ασύλληπτος αριθμός φημών εξαπλώνεται στο διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών, Ράινερ Βεντ υποστήριξε ότι οι αρχές στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, που είναι υπεύθυνες για την στέγαση των αιτούντων άσυλο, υποβαθμίζουν το πρόβλημα των επιθέσεων σε γυναίκες στα προσφυγικά κέντρα.

«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει η επιθυμία να κατευναστούν τα πνεύματα σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Βεντ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αλλά ο ίδιος, μαζί με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, πιστεύουν πως αγνοώντας το πρόβλημα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Υπάρχει ένας εξωραϊσμός των όσων συμβαίνουν. Αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα», δήλωσε.

Με την σκλήρυνση της στάσης της κοινής γνώμης για την εισροή προσφύγων, οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται να αγωνιούν να αποφύγουν να δώσουν σε ακροδεξιές ομάδες την ευκαιρία να υποκινήσουν την εχθρότητα ενάντια στους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι.

«Υπάρχει ένας ασύλληπτος αριθμός φημών σχετικά με το θέμα, που διαδίδονται μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ντε Μεζιέρ.

«Οι ομοσπονδιακές αρχές διερευνούν αυτά τα περιστατικά αποφασιστικά, αλλά συχνά οι φήμες δεν είναι αληθινές», δήλωσε. «Αυτά είναι γεγονότα που αξίζουν την κριτική. Αλλά δεν υπάρχει λόγος μιας γενικότερης καχυποψίας ενάντια στους πρόσφυγες».

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά επίσημα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος στα προσφυγικά κέντρα, που περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και άδεια συγκροτήματα γραφείων.

Ο Βέντ, επεσήμανε όμως, πως η αστυνομία έκανε αναφορές περιστατικών στις κυβερνήσεις των ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα οποία έχουν τους δικούς τους υπουργούς Εσωτερικών, οι οποίοι και θα πρέπει να ενδιαφερθούν. «Οι υπουργοί Εσωτερικών είναι φρόνιμο να κοιτάξουν τις δικές τους αναφορές για να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει στους δρόμους μας τα βράδια και στα προσφυγικά κέντρα. Ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων δεν δηλώνονται επίσημα, καθώς οι γυναίκες σπάνια τολμούν να κάνουν κατάθεση στην αστυνομία ή στις εισαγγελικές αρχές, λόγω φόβου και ντροπής».

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Χέλφριχ του φιλανθρωπικού οργανισμού Paritaetischer Bund στο κεντρικό κρατίδιο της Έσσης,  μερικές γυναίκες είχαν καταθέσει τις εμπειρίες τους. «Έχουμε αρκετές βάσιμες αναφορές για σεξουαλική βία και επίθεση από τα ίδια τα θύματα, καθώς και από συμβουλευτικές ομάδες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις» υπογράμμισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή, αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν διαπραχθεί σε χώρο στέγασης μιας πόλης . «Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικής επίθεσης και αυξανόμενες αναφορές για εξώθηση σε πορνεία» αναφερόταν χαρακτηριστικά ενώ τα επεισόδια δεν χαρακτηρίζονταν μεμονωμένα.

Καθώς οι άντρες αποτελούν περίπου το 70% των αιτούντων ασύλου, πολλές ομάδες στη χώρα έχουν απαιτήσει κέντρα στέγασης με διαχωρισμένα τα φύλα και ασφαλείς ζώνες για τις γυναίκες. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως η βόρεια πόλη του Αμβούργου, πρόσφατα επιβεβαίωσε οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης σε κέντρα προσφύγων φέτος.