Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει την άδεια σε Τσετσένους στρατιώτες να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην οποία έχουν ενταχθεί πολλοί συμπατριώτες τους.

«Ζητώ να μας επιτρέψουν να πάμε (στη Συρία) και να συμμετάσχουμε στις επιχειρήσεις», είπε ο Καντίροφ μιλώντας στο ρωσικό ραδιόφωνο, δύο ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον στόχων στη Συρία.

«Δεν είναι λόγια του αέρα (…) Το 1999, όταν η Τσετσενία είχε καταληφθεί από αυτούς τους διαβόλους (σ.σ. τους τρομοκράτες), ορκιστήκαμε στο Κοράνι ότι θα τους πολεμάμε σ’ όλη μας τη ζωή, όπου κι αν βρίσκονται», συνέχισε, αναφερόμενος στους ισλαμιστές αντάρτες του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας.

Ο Καντίροφ έκρινε ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στους στρατιώτες, που είναι πολύ πιο έμπειροι. «Τους γνωρίζουμε, τους καταστρέψαμε εδώ (στην Τσετσενία), τους πολεμήσαμε. Και μας γνωρίζουν κι αυτοί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, οι Τσετσένοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Συρία μόλις τους δώσει την εντολή ο πρόεδρος Πούτιν. Μάλιστα, «ολοένα και περισσότεροι» εθελοντές θέλουν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, υποστήριξε. «Αν το αίτημά μας εισακουστεί, για εμάς θα είναι γιορτή. Όμως πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», δηλαδή τον πρόεδρο Πούτιν, εξήγησε.

Περίπου 2.000 Ρώσοι πολίτες έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών υπηρεσιών. Άλλοι ειδικοί τους ανεβάζουν στις 5.000. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την Τσετσενία. Ο Καντίροφ ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι που φέρονται ότι διατηρούσαν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.