Η Κροατία ενθαρρύνει τους μετανάστες να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αφού μια πομπή από κροατικά λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η ουγγρική αστυνομία επέτρεψε στους μετανάστες να περάσουν στο ουγγρικό έδαφος και τους επιβίβασε σε λεωφορεία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αντί να βοηθάει τους ανθρώπους, η Κροατία τους ενθαρρύνει να διαπράξουν μαζικά ένα ποινικό αδίκημα – η παράνομη διέλευση των συνόρων είναι ποινικό αδίκημα», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Εκατοντάδες μετανάστες εισήλθαν σήμερα στην Ουγγαρία από την Κροατία, υπό την επίβλεψη ουγγρικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ούγγροι αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν λάβει θέσεις καθώς μια πομπή περίπου 20 κροατικών λεωφορείων αποβίβασε στα κροατο-ουγγρικά σύνορα εκατοντάδες μετανάστες που τις δύο τελευταίες ημέρες είχαν περάσει στην Κροατία από τη Σερβία, αφού η Ουγγαρία έκλεισε το δρόμο τους προς την ΕΕ υψώνοντας έναν φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία.

Στρατιώτες έκαναν ελιγμούς με δύο οχήματα Χάμβι εξοπλισμένα με πολυβόλα για να εμποδίσουν την είσοδο των μεταναστών στην Ουγγαρία. Όμως μερικά λεπτά αργότερα μετανάστες από δύο λεωφορεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οδηγήθηκαν σε ουγγρικά λεωφορεία με άγνωστο προορισμό.

Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται πως θα καταγραφούν, χωρίς να γνωστοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες.