Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει τις τελευταίες δύο ημέρες στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ανέφεραν παρατηρητές και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έχει φθάσει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και γκλομπς, να αποτρέψουν την μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφος της χώρας, ωστόσο, λόγω της βροχής και του μεγάλου συνωστισμού στην ουδέτερη ζώνη, υποχώρησαν και επέτρεψαν σε μεγάλες ομάδες προσφύγων να περάσουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν χθες και σήμερα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, εκτός των άλλων, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη δυνατή βροχή και πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να καλυφθούν με πλαστικές σακούλες και πανιά, περιμένοντας, ακόμη και μερικές ώρες μέσα στις λάσπες, να περάσουν τη συνοριακή γραμμή και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Οι πρόσφυγες, με το που εισέρχονται στη Γευγελή, στοιβάζονται κυριολεκτικά σε λεωφορεία κυρίως, που τους μεταφέρουν στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.

Από χθες απεργούν οι μηχανοδηγοί τρένων στην ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας του και το μόνο δρομολόγιο που διεξάγεται είναι αυτό μεταξύ Γευγελής-Ταμπάνοβτσε για τη μεταφορά προσφύγων. Ωστόσο, λόγω της απεργίας, το δρομολόγιο αυτό γίνεται με περιορισμένο αριθμό τρένων, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβάζονται σε λεωφορεία, αλλά και σε ταξί για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, που τους μεταφέρουν μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία.