Σύροι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, εισήλθαν σήμερα σε χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 60 άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν σε δύο χωριά της επαρχίας, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στην επαρχία Ιντλέμπ γίνεται ταυτοχρόνως με αίτημα που απηύθυναν σήμερα οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας για κινητοποίηση στο γειτονικό Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Η επιχείρηση αυτή γίνεται επίσης την επομένη του θανάτου 10 αμάχων από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε χωριά της περιοχής Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, στη βορειοδυτική Συρία.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, περισσότεροι από 1.300 άμαχοι σκοτώθηκαν και 10.000 συνελήφθησαν από τις συριακές δυνάμεις, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παράλληλα από τη Βιένη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία δεν προβλέπει μια επέμβαση στη Συρία.

«Δεν προβλέπουμε να επέμβουμε στη Συρία. Στη Λιβύη, επιχειρούμε βάσει εντολής του ΟΗΕ και με την υποστήριξη χωρών της περιοχής. Δεν υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες για κάτι τέτοιο στη Συρία», δήλωσε ο Ράσμουσεν, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Την ίδια στιγμή η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Αλλαγή που θα εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο εξωτερικό, όπως και στο εσωτερικό της Συρίας.

«Συστάθηκε μια Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή στη Συρία», δήλωσε ο δικηγόρος και αντιπολιτευόμενος Χάσαν Αμπντελαζίμ.

Η επιτροπή αυτή συνέταξε «ένα πολιτικό έγγραφο το οποίο υπέβαλε στα πολιτικά κόμματα και στις φυσιογνωμίες (της αντιπολίτευσης) για να το συζητήσουν και να το εγκρίνουν», διευκρίνισε.

«Εδώ και τρεις μήνες γίνονταν προσπάθειες από τα κόμματα και τα μεγάλα ονόματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να ενωθεί η αντιπολίτευση στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας», προσέθεσε ο Αμπντελαζίζ, που είναι επίσης γενικός γραμματέας του κόμματος Σοσιαλιστική Αραβική Ένωση.

Στην επιτροπή αυτή μετέχουν επίσης τα κόμματα της αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως και 11 κουρδικά κόμματα.