Σε καταυλισμούς εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον 90.000 Ιάπωνες, τρεις μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική χώρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί συνολικά 28.000 προσωρινές κατοικίες, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές από τις 52.000 που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ανεγείρει για τους άστεγους της περιοχής της Φουκουσίμα. Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται ελπίδα οι πολίτες αυτοί να μπορέσουν μια ημέρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο πολλοί από τους πληγέντες από την καταστροφή αρνούνται να μεταστεγαστούν στις προσωρινές κατοικίες καθώς φοβούνται ότι εκεί δεν θα έχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης σε σχέση με αυτές που παρέχονται στα καταφύγια. Μερικές από τις συγκεκριμένες οικιστικές μονάδες έχουν ανεγερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το λιμάνι Καμαΐσι στην Ιουάτε, από τις πλέον πληγείσες πόλεις. Ωστόσο ο 64χρονος Καν κατηγορείται ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την καταστροφή.

«Η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν αρκετή», τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Yomiuri. «Ο καθαρισμός των περιοχών από τα ερείπια καθυστέρησε υπερβολικά και η κατασκευή των προσωρινών κατοικιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 15.405, συμπεριλαμβανομένων 9.214 στην περιφέρεια Μιγιάγκι, 4.532 στην Ιουάτε και 1.594 στη Φουκουσίμα, ενώ 8.095 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εθνικής Αστυνομίας.