Μετά από αίτημα των χωρών του Κόλπου, αναβλήθηκε για το Μάρτιο του 2012 η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το διήμερο 10-11 Μαΐου στη Βαγδάτη. Η ανακοίνωση έγινε από το γενικό γραμματέα του οργανισμού, τον Αιγύπτιο Αμρ Μούσα και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί.

«Οι εξελίξεις και οι πολιτικές αλλαγές που σημειώνονται φέτος ήταν οι λόγοι της αναβολής», είπε ο Ιρακινός υπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, την αναβολή τη ζήτησε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο μετέχουν έξι αραβικές χώρες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στην έδρα του στο Κάιρο προκειμένου τα μέλη του να ψηφίσουν τον επόμενο γενικό γραμματέα του οργανισμού, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου επειδή πολλές από τις 22 χώρες έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών στη Ρώμη, στη σύνοδο για τη Λιβύη.

Η θητεία του Μούσα λήγει στις 15 Μαΐου και ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι και πάλι υποψήφιος αφού σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές.

Τη θέση του γενικού γραμματέα διεκδικούν ο αιγύπτιος διπλωμάτης Μουστάφα αλ-Φίκι και ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Αμπντελραχμάν αλ-Ατίγια από το Κατάρ.

Η περσινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου είχε γίνει στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.