Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εκτέλεσε σήμερα έναν άνδρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί επειδή συνεργαζόταν με το Ισραήλ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του παλαιστινιακού κινήματος, λίγες ώρες πριν την τελετή επισφράγισης της παλαιστινιακής συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς.

Ο άνδρας εκτελέστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα αφού καταδικάστηκε σε θάνατο τον προηγούμενο μήνα επειδή βοηθούσε «την ισραηλινή κατοχή», όπως πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό νόμο, οι εκτελέσεις πρέπει να γίνονται μόνο αφού δώσει την έγκρισή του ο πρόεδρος, κάτι που η Χαμάς αγνόησε.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εκτέλεση επισπεύσθηκε εξαιτίας της τελετής επισφράγισης της παλαιστινιακής συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς στην Αίγυπτο, ή αν η Χαμάς προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Αμπάς για να επιβάλλει τη θανατική ποινή.

Τον περασμένο χρόνο η Χαμάς εκτέλεσε πέντε Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων δύο είχαν καταδικαστεί επειδή συνεργάζονταν με το Ισραήλ.

Μία παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο άνδρας που εκτελέστηκε σήμερα είναι ο Άμπντελ Καρίμ Σαράιρ, 37 ετών, ο οποίος ήταν μέλος της αστυνομίας. «Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την εκτέλεση από την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα της θανατική ποινής εναντίον ενός πολίτη σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε η οργάνωση.

Ο Αμπάς μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να εγκρίνει θανατικές ποινές εναντίον Παλαιστινίων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα στη Δυτική Όχθη.