Στις στενές διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στην ανάγκη να συνεχιστούν οι στενές διαβουλεύσεις μεταξύ τους έδωσαν έμφαση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο διάδοχος του θρόνου στα Εμιράτα που επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται στα αραβικά έθνη του Κόλπου, που έχουν αναλάβει διαπραγματευτικό ρόλο, στην προσπάθεια να βρεθεί ένα μοντέλο για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στην Υεμένη, έπειτα από τρεις μήνες αιματηρών ταραχών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει επίσης να πείσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή του αργού, ώστε να αμβλυνθεί το κύμα εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, που του δημιουργεί πολιτική πίεση στο εσωτερικό, τη χρονιά μάλιστα που ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ομπάμα και ο εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν «είχαν μία παραγωγική, ευρέως φάσματος ανταλλαγή απόψεων, που επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του Κόλπου και γενικότερα», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού προέδρου.