Στις 22 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η συμβουλευτική πρόταση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έναντι της Σερβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών του Βελιγραδίου, Βουκ Γέρεμιτς, η συμβουλευτική αυτή πρόταση θα αποτελέσει «μια στιγμή αλήθειας».

«Μια δημόσια σύνοδος θα γίνει στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη κατά την οποία ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα θα ανακοινώσει τη συμβουλευτική πρόταση», ανακοινώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο.

Η Σερβία, το Κόσσοβο και 29 κράτη συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετείχαν, το Δεκέμβριο του 2009, σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, διαδικασία που ζητήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Σερβίας.

«Η ανακοίνωση της συμβουλευτής αυτής πρότασης θα είναι μια στιγμή αλήθειας και μια προειδοποίηση προς αυτούς στην Πρίστινα που θεωρούν ότι μπορούν να τροποποιούν τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου με μια μονομερή ενέργεια», πρόσθεσε ο κ. Γέρεμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου του 2008 η Σερβία ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη της μονομερούς ανακήρυξης από το Κόσσοβο της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Εξήντα εννέα χώρες εκ των οποίων οι 22 από τις 27 της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσσοβο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων το 90% των οποίων είναι Αλβανοί. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσσοβο επαρχία της Σερβίας.

Από την ίδρυσή του, το 1946, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει 25 συμβουλευτικές προτάσεις.