Ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περιορισμών στην απασχόληση και την ανάπτυξη εξετάστηκε στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν και ο αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, επίτροπος Λάζλο Αντορ, συναντήθηκαν στο πλαίσιο της τριμερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής με εκπροσώπους των Ευρωπαίων εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επίδραση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, καθώς και στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί απασχόλησης των επόμενων προεδριών της ΕΕ, δηλαδή της Πολωνίας και της Δανίας, συμμετείχαν επίσης στη συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι «αυτή η εαρινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση και να επιτύχουμε ανάπτυξη και ανάκαμψη, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν απασχόληση».

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, «χρειαζόμαστε μια ατζέντα για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική διάσταση. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτελεί μια τέτοια ατζέντα. Με την ετήσια έρευνα ανάπτυξης και το σύμφωνο για το ευρώ, διαθέτουμε σαφείς και κοινές προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική. Με την υλοποίησή τους σεβόμαστε πλήρως τον κοινωνικό διάλογο, τις εργασιακές σχέσεις, τις παραδόσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την εντολή για τριμερή κοινωνικό διάλογο, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: καταπολέμηση της φτώχειας, βελτίωση των δεξιοτήτων και αύξηση της απασχόλησης».

Στο πλαίσιο της συνόδου, οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι (ETUC, BUSINESSEUROPE, CEEP και UEAPME) συμφώνησαν στην ανάγκη εντονότερου οικονομικού συντονισμού και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ζήτησαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων μεταρρύθμισης και στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» συνολικά.