Να αντιμετωπιστεί  με προσοχή η κρίση στη Λιβύη και συγκεκριμένα η ενδεχόμενη έξοδος του Μουάμαρ Καντάφι ζητεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του πως «οδηγό» αποτελούν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Εχουμε πολλά συμφέροντα στην περιοχή και γεωγραφικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε πως δεν ανησυχεί για μια πιθανή επιδείνωση των σχέσων Ρώμης-Τρίπολης, σε περίπτωση της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι. «Διατηρούμε μια στενή σχέση με τον λιβυκό λαό. Πιστεύω πως, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα επιλέξει ο λαός της Λιβύης, αυτή θα διατηρήσει μια στενή σχέση με την Ιταλία, τον λαό και τις επιχειρήσεις της», κατέληξε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ερευνητή του ινστιτούτου SIPRI το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι πραγματοποίησε δύο δρομολόγια από την Τρίπολη στη Λευκορωσία,  με αποτέλεμσα να πληθαίνουν οι εικασίες πως η χώρα αυτή μπορεί να είναι ένας πιθανός προορισμός για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Λίβυου ηγέτη.