Εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο του Αμβούργου στη Γερμανία, με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν άνετη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και μεγάλη ήττα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι εκλογές στο Αμβούργο είναι η αρχή ενός μαραθωνίου εφτά συνολικά τοπικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με σημαντικότερη την αναμέτρηση στη Βάδη Βυρτεμβέργη στις 27 Μαρτίου.

Οι εκλογές του Αμβούργου όπως εκτιμάται θα στείλουν ένα μήνυμα που θα έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη Γερμανία, με τη νίκη του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Όλαφ Σολτς .

Ο Όλαφ Σολτς δεν ανήκει στις χαρισματικές πολιτικές προσωπικότητες, αλλά διακρίνεται για το ρεαλισμό και την αξιοπιστία που προβάλλει ως συγκριτικά του πλεονεκτήματα στην αναμέτρηση της Κυριακής. Είχε χρηματίσει γραμματέας του SPD στο διάστημα 2002-04 όταν ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ προωθούσε την επίμαχη μεταρρυθμιστική Ατζέντα 2010. Στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU-SPD υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ήταν υπουργός Εργασίας.

Στο Αμβούργο, με έμφαση σε θέματα χρηστής διαχείρισης, κατοικίας, εκπαίδευσης και ασφάλειας, στόχος του είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους για να επαναφέρει τους Σοσιαλδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση έπειτα από 10 χρόνια στην αντιπολίτευση. Η αναμενόμενη νίκη του Σολτς θα τον αναγορεύσει και σε έναν από τους διεκδικητές του χρίσματος του υποψήφιου καγκελάριου στο SPD.