Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε «γη και ύδωρ» ή για την ακρίβεια περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς, τους οποίους τελικά θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκαν δασμοί 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΕ να αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενέργεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να κάνει επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι New York Times αναλύοντας την ευρωπαϊκή στρατηγική σημείωσαν ότι δεν θα φέρει κάποια ανάπτυξη. Ωστόσο, δεν πρόκειται και να τη φρενάρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξάρτηση της ΕΕ από την Αμερική είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεδομένου της οικονομικής και πολιτικής διχόνοιας στη γηραιά ήπειρο, τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη -Γερμανία, Γαλλία- προτίμησαν μια κίνηση επιβίωσης. Δηλαδή έδωσαν ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη κι αν οι όροι επιβίωσης δεν είναι οι καλύτεροι.

Ως αντάλλαγμα η ΕΕ θεωρεί ότι παίρνει τη βεβαιότητα του Τραμπ ότι δεν θα αλλάξει σύντομα τους όρους του παιχνιδιού. Επιπλέον, φέρεται ο Αμερικανός πρόεδρος να δεσμεύτηκε ότι δεν θα σαμποτάρει τις ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ένα πρώτο δείγμα φέρεται να αποτελούν οι δύο νέες ανακοινώσεις του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αίτημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που απορρίπτει το Ισραήλ.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λιγότερες από 50 μέρες, ώστε να κάτσει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει τουλάχιστον μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Έχω απογοητευθεί με τον πρόεδρο Πούτιν» είπε μιλώντας στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, τη στιγμή που η Βρετανία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, στηρίζει τις προσπάθειες της στο ουκρανικό ζήτημα.

«Θα μειώσω αυτές τις 50 μέρες που του έδωσα, σε λιγότερες μέρες. Θα ορίσω μια νέα προθεσμία, περίπου 10, 10 ή 12 ημέρες από σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε. Ήταν 50 ημέρες, ήθελα να είμαι γενναιόδωρος, αλλά απλώς δεν βλέπουμε να σημειώνεται καμία πρόοδος», είπε ο Τραμπ.

Το δημοσίευμα των New York Times σημείωσε όμως, ότι τα ευρωπαϊκά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας θα μπορούσαν να ανατραπούν. «Δεν πρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις συμφωνίες ως τελικές», προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα και η εταιρεία αναλύσεων Pantheon Macroeconomics.

Παραδείγματος χάριν, ο Καναδάς και το Μεξικό είχαν υπογράψει νέα εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ, στην πρώτη του θητεία. Σήμερα ξαναμπαίνουν σε διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι δεν υπάρχει οριστικός χαρακτήρας σε όσα έγιναν.