Ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε, με μια αιφνιδιαστική δήλωση, ανώτατες κυβερνητικές θέσεις να ανατεθούν σε μέλη των μειονοτήτων των Κούρδων και των Αλεβιτών της Τουρκίας.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), διατύπωσε αυτή την πρόταση σε κεκλεισμένων των θυρών κομματική σύσκεψη στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του τη Δευτέρα.
Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, ο Ερντογάν υπογράμμιζε το αλεβιτικό υπόβαθρο του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ παράλληλα κατηγορούσε το CHP για σχέσεις με το κουρδικό αυτονομιστικό PKK, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους εθνικιστές και θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία, με ξεχωριστή ερμηνεία του Ισλάμ και τελετουργίες που διαφέρουν από αυτές της σουνιτικής πλειοψηφίας.
Η πρόταση του Μπαχτσελί εντάσσεται στο ευρύτερο αφήγημά του για τη δημιουργία ενός «κράτους χωρίς τρομοκρατία», με τον ίδιο να έχει υιοθετήσει πιο ήπια ρητορική τους τελευταίους μήνες. Αυτό περιλαμβάνει παρότρυνση προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, αλλά και με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, με την πρώτη κίνηση προσέγγισης να έρχεται από τον ίδιο τον Μπαχτσελί.
Η στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο διαθέτει 56 έδρες στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν και το MHP να επιτύχουν το όριο που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος -ένας στόχος που ο πρόεδρος επιδιώκει εδώ και καιρό. Κριτικοί υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποσκοπεί στο να ανοίξει τον δρόμο για νέα προεδρική θητεία, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη σημερινή νομοθεσία. Αν και ο Ερντογάν δεν έχει εκφράσει ρητά την πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία, κορυφαίοι συνεργάτες του και ο ίδιος ο Μπαχτσελί έχουν δηλώσει δημόσια τη στήριξή τους.
Ο 77χρονος Μπαχτσελί, του οποίου η πολιτική πορεία έχει βασιστεί στον σκληρό εθνικισμό, αιφνιδίασε πολλούς όταν απηύθυνε έκκληση ειρήνης προς το PKK. Ο φυλακισμένος ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χαιρέτισε την κίνηση. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το PKK άρχισε να παραδίδει τον οπλισμό του, πραγματοποιώντας το πρώτο απτό βήμα προς τον αφοπλισμό από την ανακοίνωση διάλυσης του τον Μάιο.