Η αλλαγή της ρητορικής και της πολιτικής του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία είναι έντονη. Και η αλλαγή της ρητορικής (και ίσως της πολιτικής του) για τη Ρωσία είναι τεράστια, γράφει σε ανάλυσή του για το βρετανικό Sky News ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ, Μαρκ Στόουν.
Όπως σημειώνει, από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο αρνήθηκε κατηγορηματικά να ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας σχετικά με τη ρωσική εισβολή. Έχει κατηγορήσει ποικιλοτρόπως την Ουκρανία για την εισβολή και τον Τζο Μπάιντεν επίσης, αλλά ποτέ δεν ήταν πρόθυμος να δεχτεί ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και ότι η Ουκρανία έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Τώρα, όλα αυτά άλλαξαν. Σε ένα σαφές μήνυμα ότι έχει βαρεθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αναγνωρίζει πλέον πλήρως την ανάγκη να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν δραματικά τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.
Αλλά, σύμφωνα με τη συναλλακτική του φύση και σε αντανάκλαση της ανάγκης να κρατήσει την απομονωτική του βάση «Πρώτα η Αμερική» στο πλευρό του, διαμόρφωσε αυτή την αλλαγή πολιτικής ως μια «συμφωνία» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την οποία η Αμερική κερδίζει οικονομικά.
Τα αμερικανικά όπλα πρόκειται να «πωληθούν» σε εταίρους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι οποίοι στη συνέχεια είτε θα τα μεταφέρουν στην Ουκρανία είτε θα τα χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τα δικά τους αποθέματα, καθώς θα μεταφέρουν τα δικά τους υπάρχοντα αποθέματα στο Κίεβο.
«Κάναμε μια συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο. «Θα τους στείλουμε όπλα και θα πληρώσουν γι’ αυτά. Εμείς κατασκευάζουμε, αυτοί θα πληρώσουν γι’ αυτό. Η συνάντησή μας τον περασμένο μήνα ήταν πολύ επιτυχής… πρόκειται για πλούσια έθνη».
Αυτό φαίνεται να είναι μια έξυπνη διαμόρφωση της «συμφωνίας». Πρώτον, η Αμερική πάντα επωφελούνταν οικονομικά από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, επειδή μεγάλο μέρος της επένδυσης γινόταν σε αμερικανικά εργοστάσια, αμερικανικές θέσεις εργασίας και αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι απολύτως σαφείς, η διαφορά τώρα φαίνεται να είναι ότι τα όπλα θα αγοραστούν από τους Ευρωπαίους ή από το ΝΑΤΟ ως συμμαχία.
Οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που κάνουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, και έτσι, αν η συμμαχία αγοράζει τα όπλα, η Αμερική θα πληρώσει και αυτή, εν μέρει, για τα όπλα που πουλάει. Ωστόσο, αν τα όπλα αγοράζονται από μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα, τότε μπορεί να είναι η περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παρέπεμψαν όλες τις ερωτήσεις για το θέμα αυτό στον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν έχει παράσχει ακόμη διευκρινίσεις.
Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους όπλα θα διατεθούν και αν θα περιλαμβάνουν επιθετικά, αλλά και αμυντικά πυρομαχικά. Βασικό στοιχείο του πακέτου θα είναι πιθανότατα οι συστοιχίες πυραύλων Patriot, 10 έως 15 από τις οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, γίνεται κατανοητό ότι ορισμένες από αυτές θα προστεθούν στις έξι περίπου που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα αγοραστούν νέες από κατασκευαστές των ΗΠΑ για να συμπληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα. Μια παρόμοια συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα όπλα.
Το τελεσίγραφο στον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε επίσης τελεσίγραφο στον Ρώσο ηγέτη, λέγοντας ότι ο Πούτιν έχει 50 ημέρες για να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία ή αλλιώς να αντιμετωπίσει 100% «δευτερογενείς δασμούς». Πιστεύεται ότι αυτό αναφέρεται σε ένα σχέδιο για την επιβολή δασμών ή κυρώσεων σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν τη Ρωσία με όπλα και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Αυτό, ελπίζουν οι Αμερικανοί, θα αναγκάσει τις χώρες αυτές να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία.
Αλλά η 50ήμερη προειδοποίηση δίνει επίσης στη Ρωσία χώρο για υπεκφυγές. Ωστόσο, οι Ρώσοι είναι μάστορες των υπεκφυγών. Δεύτερον, ο Τραμπ έχει την τάση να αφήνει τις προθεσμίες να ξεφεύγουν. Και τρίτον, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει επανειλημμένα τη θέση του.
Ίσως η πιο αποκαλυπτική πτυχή όλων αυτών ήρθε όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ: «Πόσο μακριά είστε διατεθειμένος να φτάσετε, αν ο Πούτιν στείλει περισσότερες βόμβες τις επόμενες ημέρες;».
«Μη μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις…», απάντησε εκείνος. Ο Τραμπ δεν ξέρει πραγματικά τι να κάνει αν ο Πούτιν συνεχίσει να τον κοροϊδεύει. Ο Μπάιντεν, πριν από αυτόν, προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα για να συνεχίσει να πολεμά.
Αν ο Τραμπ θέλει να δώσει τέλος σε αυτό, ίσως χρειαστεί να εφοδιάσει την Ουκρανία με αρκετά όπλα για να νικήσει. Αλλά αυτό θα παρέτεινε, ή ακόμη και θα κλιμάκωνε, έναν πόλεμο που θέλει να τελειώσει τώρα.