Η διάρκειας μισής ώρας συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο, δεν έκανε το κοινό πολύ σοφότερο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του θα πουλήσει όπλα στην Ουκρανία, με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ να πληρώνουν τον «λογαριασμό» όμως οι λεπτομέρειες της απόφασης αυτής ήταν «φτωχές».

Δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ποσά – γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόση διαφορά θα κάνει η προτεινόμενη παροχή όπλων για το Κίεβο. Οι λεπτομέρειες για τα πυρομαχικά που θα παρασχεθούν ήταν ελλιπείς, αν και ο Τραμπ ανέφερε πλήρη συστήματα Patriot και ο Ρούτε πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «πύραυλοι και πυρομαχικά» επίσης.

Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια ποιο ύψος στρατιωτικών αγορών θα έκανε τη διαφορά και ίσως ανάγκαζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Αλλά με την πιο απλοϊκή έννοια, οποιοδήποτε πακέτο αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων θα έστελνε σίγουρα ένα μήνυμα στη Μόσχα, αν ληφθούν υπόψη τα 67 δισ. δολάρια που είχε δώσει ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, στην Ουκρανία μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια.

Υπήρξε μία συγκεκριμένη απειλή προς τη Μόσχα. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει δασμούς 100% στη Ρωσία αν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων εντός 50 ημερών, αν και το προηγούμενο ιστορικό του προέδρου σχετικά με την επιβολή και άρση δασμών διακρίνεται από μια ανακολουθία, κάτι που αφήνει ανοιχτό τι θα συμβεί στην πραγματικότητα αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί.

Αναμφίβολα, σε επίπεδο τόνου, οι δηλώσεις του Τραμπ τη Δευτέρα σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή. Αν και ο πρόεδρος δεν ακούστηκε ενοχλημένος ή θυμωμένος με τον Πούτιν όταν είπε «είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι – εγώ είμαι – με τη Ρωσία», υπήρχε σαφής δόση αγανάκτησης προς τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σε συζητήσεις που αρχικά φάνηκε αφήνουν στην άκρη την ίδια τη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο Τραμπ, οι συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη τον οδήγησαν σταδιακά στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν μέχρι στιγμής δεν είναι σοβαρός.

Σε αυτό, ίσως ο πιο επιδραστικός… λομπίστας της Ουκρανίας να ήταν η Μελάνια Τραμπ, η σλοβενικής καταγωγής σύζυγος του προέδρου. «Γυρίζω σπίτι και λέω στην Πρώτη Κυρία: «Μίλησα σήμερα με τον Βλαντίμιρ, είχαμε μια υπέροχη συζήτηση,» είπε ο Τραμπ. «Και εκείνη απαντά: Α, ναι; Μόλις χτυπήθηκε άλλη μια πόλη» – ωθώντας τον διακριτικά να επανεξετάσει τη ζεστασιά του προς τον Ρώσο ηγέτη, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή.

Τέσσερις φορές, είπε ο Τραμπ, νόμιζε ότι είχε φτάσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, αλλά επανέλαβε ότι οι άμεσοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις τον έκαναν να το ξανασκεφτεί. Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτή είναι μια στιγμή δικαίωσης. Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο, μετά από έναν άσχημο τηλεοπτικό καβγά. Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία διακόπηκαν, η ανταλλαγή πληροφοριών σταμάτησε, και παρότι και τα δύο επανεκκίνησαν, η σχέση φαινόταν εύθραυστη. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, οι αποστολές όπλων διακόπηκαν ξανά για λίγο.