Η Αυστραλία δεν πρόκειται να δεσμεύσει εκ των προτέρων στρατεύματα σε οποιαδήποτε σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, Πατ Κόνροϊ, απαντώντας σε πληροφορία ότι το Πεντάγωνο άσκησε πίεση στη σύμμαχό του ώστε η τελευταία να αποσαφηνίσει ποιο ρόλο θα διαδραμάτιζε, αν οι ΗΠΑ και η Κίνα πήγαιναν σε πόλεμο για την Ταϊβάν.
Η Αυστραλία δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία της και «δεν συζητούμε υποθετικά», δήλωσε ο Κόνροϊ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.
«Η απόφαση να δεσμευθούν αυστραλιανά στρατεύματα σε μια σύγκρουση θα ληφθεί από την τότε κυβέρνηση, όχι εκ των προτέρων από τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Έλμπριτζ Κόλμπι, ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για θέματα πολιτικής, ασκεί πίεση σε αυστραλιανούς και ιάπωνες αξιωματούχους για να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να κάνουν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Ο Κόλμπι ανέφερε σε ανάρτησή του στο X πως το υπουργείο Άμυνας εφαρμόζει το πρόγραμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» περί αποκατάστασης της αποτροπής, το οποίο περιλαμβάνει «να κληθούν οι σύμμαχοι να αυξήσουν τις αμυντικές δπαάνες τους και να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για τη συλλογική άμυνά μας».
Η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της την Ταϊβάν και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε απορρίπτει την κινεζική διεκδίκηση λέγοντας πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της.
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, μιλώντας στη Σανγκάη κατά την έναρξη της εξαήμερης επίσκεψής του στην Κίνα που είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην ασφάλεια και το εμπόριο, δήλωσε πως η Καμπέρα δεν θέλει οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo σχετικά με την Ταϊβάν.
Ο Κόνροϊ δήλωσε πως η Αυστραλία ανησυχεί για την ενίσχυση των πυρηνικών και των συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας και θέλει μια ισορροπημένη περιφέρεια του Ινδοειρηνικού στην οποία να μην κυριαρχεί καμιά χώρα. Δήλωσε πως η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει μια στρατιωτική βάση στον Ειρηνικό, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας.
«Στόχος είναι ο μη πόλεμος»
Τα γυμνάσια Talisman Sabre, η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν σήμερα στο λιμάνι του Σίδνεϊ με συμμετοχή 40.000 στρατιωτών από 19 χώρες, περιλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά.
Ο Κόνροϊ δήλωσε πως το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να παρακολουθήσει την άσκηση για να συγκεντρώσει πληροφορίες, όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν.
Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων από το αυστραλιανό Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Θάλασσα των Κοραλλίων στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, σε μια πρόβα κοινής μάχης σε περίπτωση πολέμου, δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζάστιν Τζόουνς, αρχηγός κοινών επιχειρήσεων της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης.
Οι αεροπορικές, θαλάσσιες, χερσαίες και διαστημικές ασκήσεις θα διεξαχθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων και θα «δοκιμάσουν την ικανότητα των δυνάμεών μας να μετακινούνται βόρεια της Αυστραλίας και να επιχειρούν από την Αυστραλία», δήλωσε ο Τζόουνς στους δημοσιογράφους.
«Θα το αφήσω στην Κίνα να ερμηνεύσει τι σημαίνει γι’ αυτούς το να θέλουν 19 φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι να επιχειρήσουν μαζί στην περιοχή. Αλλά για εμένα … πρόκειται για έθνη που επιδιώκουν μια κοινή φιλοδοξία για ειρήνη, σταθερότητα, έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδοειρηνικό», δήλωσε.
Ο αμερικανός αντιστράτηγος Τζόελ Βόουελ, γενικός υποδιοικητής για τον Ειρηνικό, δήλωσε πως η άσκηση Talisman Sabre θα βελτιώσει την ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεων να απαντούν μαζί και αποτελεί «έναν αποτρεπτικό μηχανισμό, επειδή ο τελικός στόχος μας είναι ο μη πόλεμος».
Πηγή: ΑΠΕ