Παρότι η Μελίντα Γκέιτς διαθέτει προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική προσπάθεια της κόρης της, Φοίβης. Όπως δήλωσε πρόσφατα η ίδια, μιλώντας δίπλα στη θρυλική τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ στο Power of Women’s Sports Summit, η κόρη της ξεκίνησε φέτος μια επιχείρηση χωρίς να έχει τη δική της οικονομική υποστήριξη, σύμφωνα με τη nypost.

«Δεν επένδυσα. Δεν χρησιμοποίησε τις γνωριμίες μου, ούτε τα χρήματά μου. Ήθελα να το κάνει μόνη της», είπε χαρακτηριστικά η Γκέιτς, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός της είναι να μη μεγαλώσει ένα «παιδί της ευνοιοκρατίας».

Η κόρη της, Φοίβη Γκέιτς, είναι 22 ετών και συνίδρυσε πρόσφατα μαζί με τη συμφοιτήτριά της στο Στάνφορντ, Σοφία Κιάνι, την εφαρμογή Phia – μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συγκρίνει τιμές ρούχων σε 40.000 ηλεκτρονικά καταστήματα. Στόχος της εφαρμογής είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές.

Γιατί δεν χρηματοδότησε την κόρη της παρά την αμύθητη περιουσία της

Η Μελίντα Γκέιτς, γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση και τη μακρόχρονη εμπλοκή της με το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις γυναίκες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις τους. Γι’ αυτό θεωρεί σημαντικό η κόρη της να αποκτήσει εμπειρία και αντοχή μέσα από τις προκλήσεις.

«Αν πρόκειται για πραγματική επιχείρηση, τότε θα πρέπει να βρει ανθρώπους που θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτήν. Αν όχι, τότε θα μάθει να διαχειρίζεται την απόρριψη», εξήγησε.

Η ίδια η Φοίβη έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της σε αυτή τη στάση. Σε παλαιότερη συνέντευξή της δήλωσε: «Δεν θέλουμε η εταιρεία να χρηματοδοτείται από την οικογένειά μου. Θέλουμε να είναι μια πραγματική επιχείρηση». Παρόλο που αναγνωρίζει τα προνόμια που έχει λόγω καταγωγής, τονίζει ότι η Phia πρέπει να σταθεί αυτόνομα.

Ο πατέρας της, Μπιλ Γκέιτς, έχει επίσης ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι τα παιδιά του -η Τζένιφερ, ο Ρόρι και η Φοίβη- δεν θα κληρονομήσουν πάνω από το 1% της περιουσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση της Phia δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο η Κρις Τζένερ έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει την εφαρμογή. Παράλληλα, η Φοίβη και η Σοφία Κιάνι ξεκίνησαν τον Απρίλιο ένα podcast με τίτλο «The Burnouts» στην πλατφόρμα Unwell Network της Άλεξ Κούπερ, όπου μιλούν για τις πρώτες τους εμπειρίες ως νέες επιχειρηματίες.

Η Φοίβη Γκέιτς έχει προηγουμένως εργαστεί ως ασκούμενη στη βρετανική Vogue και έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.